Ţara mea

Evenimentul de la Năsăud, dincolo de ce se vede

-A A +A

Evenimentul de la Năsăud, dincolo de ce se vede
Nu a trecut o săptămână de la unul dintre cele mai frumoase evenimente care s-au dat privirii, vieţilor noastre: cel de a vedea 10.000 de conjudeţeni în costume naţionale, în paradă prin Năsăud şi apoi pe arena sportivă, într-o horă. A fost un efort din partea organizatorilor, cu certitudine va fi avut îndoieli chiar şi promotorul ideii, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, care într-un ungher al inimii poate va fi avut o fărâmă de îndoială de genul „dacă se petrece nu ştiu ce şi nu iese?”. Ce putea fi împotriva acestei adunări? O calamitate, Doamne fereşte, şi slavă Ţie că nu a fost.
Ce bucurie ar fi fost şi pe Valeria Peter Predescu, să fi fost în viaţă, să fi văzut minunea! Nu se întâmplă oriunde şi nici prea des. Tineri şi vârstnici, holtei şi însuraţi, fete şi neveste, cu conci sau cu părul pe umeri, au făcut rost de costume tradiţionale şi s-au îmbrăcat, au mers acolo unde simţeau că trebuie să fie. În principal, s-a mers pentru realizarea numărului de participanţi propuşi şi intrarea în Cartea Recordurilor. Dacă va fi mers careva după versurile cântecelor Valeriei Peter Predesc: „Dară joi i zî de târg / Cu badea mi-oi face rând...” sau ,,Oi mere cu paş mnicuţ/Mi-oi câşciga alt drăguţ...”, nu ştim, fiecare se gândeşte după mintea şi visurile sale, însă împlinirea este peste toate aşteptările şi comentariile, să zicem, de scădere. Dar, pe cinstite, probabil că toată lumea s-a bucurat de aşa izbândă.
Într-un fel, este cu atât mai important evenimentul, cu cât faptul se petrece în perioada în care „bocitoarele” neamului prevăd ieșirea noastră din istorie pe seama lipsei de ideal, de program de viitor, de alte cele. Și când colo, suflet lângă suflet, năsăudenii au simțit căldura solidarității sub steagul frumuseții și al orgoliului că sunt cineva. Și în acest moment ne vine gândul că între cele pierdute, multe, nu este și spiritul național: facem lucrul ăsta cu costumul, pentru că este costumul nostru, pentru că suntem români, pentru că asta înseamnă ceva pentru noi și putem fi și noi pe scenă cu alții. Nu de ieri, de azi se știe de fala zonei noastre: grănicerii au luptat cu vitejie sub Imperiu și se spune despre „cătanele negre” că au ținut în loc oastea lui Napoleon, mare fapt de mândrie!
Nu demult l-am auzit pe acad. Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române în două mandate, citându-l pe George Călinescu și spunând că zona cea mai reprezentativă pentru spiritul autentic românesc ar fi Țara Năsăudului, ceea ce ni se pare foarte frumos pentru meleagurile noastre și, în același timp, marcat de responsabilitate, de grijă, fără a fi un argument de superbie și exclusivism față de alții.
Dincolo de ce se vede, evenimentul de la Năsăud este dătător de speranțe în ce privește posibilitatea pentru relansarea unui nou început al unui proiect național, care ar putea aduna energiile; nimic nu este pierdut, chiar dacă s-a dus mai totul pe Apa Sâmbetei. Se pare că nu s-a pierdut sufletul românesc, încă.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.8 steluţe (12 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Spiritul românesc nu se pierde ușor, oriunde ar fi.

imaginea utilizatorului Raduva

Buna seara! Felicitari pentru articol! Ati surprins exact ceea ce s-a intamplat Duminica la Nasaud! Am fost si eu acolo, "echipat" conform cerintelor, impreuna de mana cu pruncul de 3 ani si cu profesorul si cu medicul si cu avocatul si cu...Nu a fost niciunul mai "mare" decat altul! Dar suntem mandri ca am reusit!

imaginea utilizatorului VIORICA

Frumos si emotionant articol! Ajunge la inima, pentru ca tot ce e legat de neamul nostru, trebuie sa ne stea in inima. Da, mii de oameni am am fost la Nasaud pentru ca am simtit ca trebuie sa fim acolo! Am dat o sansa lazii de zestre pe care era gata sa o aruncam ca e demodata si nu ne mai trebuie. Vom pastra cu sfintenie ceea ce s-a facut cu atata indemanare si pricepere, cu atata speranta si povesti la gura sobei. Felicitari pentru frumosul articol, Domnule Victor Stir!

imaginea utilizatorului Vizitator

Motto:
"Destul cu-atâtea găşti aristocrate
Ce caută şi-n cântece câştig
Un cântec nu-i nimic dacă nu face
Mai cald în casele în care-i frig."
(Adrian Paunescu)

Bistrița-Năsăud, a intrat în Cartea Recordurilor: 10.000 de năsăudeni în costume naţionale, prinsi in hora pe un stadion! Şi cu asta ce-am făcut (vorba unui pamflet de Constantin Tănase). In anul 2008, Bucurestiul a intrat in Cartea Recordurilor cu 3.939 de Mosi Craciun care s-au adunat si au impartit cadouri, primarul general al Capitalei, la vremea erspectiva Sorin Oprescu, primind din partea reprezentantei Guinness World Record certificatul noului record mondial. Tot atunci, Bucureştiul a intrat, a treia zi de Craciun, în Cartea Recordurilor cu cel mai lung cârnat afumat, care a măsurat 392 de metri. Si atunci Oprescu se mandrea -nevoie mare- cu aceste recorduri despre care nu mai vorbeste nimeni.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close