Forări pentru salvarea de la degradare a bisericii din centrul orașului Năsăud

-A A +A

Forări pentru salvarea de la degradare a bisericii din centrul orașului Năsăud
  Poate cel mai reprezentativ monument al urbei academicienilor, biserica „Sfântul Nicolae” din centrul oraşului Năsăud, este „bolnav”. După cum ne-a expus părintele Rusu, turnurile bisericii sunt în pericol de prăbuşire.
  Locaşul clopotelor s-a deplasat îngrijorător de mult, iar infiltrarea apei şi vechimea ansamblului constituie un pericol major pentru turle. În pod, avem două butoaie mari de plastic care preiau apa din infiltraţii, iar grinzile sunt în stare avansată de degradare. În vederea reabilitării grabnice, am început demersurile pentru efectuarea un studiu geotehnic al fundațiilor, structură de la care pornește tot necazul. În acest sens, după cum vedeți, în această săptămână specialiști clujeni efectuează forările care vor sta la baza întocmirii documentației aferente, ce va fi întocmită de profesorul universitar emerit doctor inginer Augustin Pop. Din ce se vede de la excavările și forările fundației, vedem că un factor perturbator este apa din amplasamentul bisericii. Se poate observa cu ochiul liber că centurile din lemn pe care a fost ridicată fundația sunt putrezite. De aici, de la fundație, pornește toată degradarea, cu implicații la turle și ziduri, ce au crăpături și fisuri importante, stare care impune grabnice intervenții de consolidare”, ne-a explicat, joi, părintele Rusu, chiar la fața locului.
  Acesta, împreună cu celălalt paroh al bisericii, părintele Lucian Greab, ne-au spus că încearcă să obțină fondurile necesare intervențiilor de reabilitare, fie din granturi europene, fie pe filieră guvernamentală.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close