O conferinţă cuceritoare a profesorului Andrei Marga, la Biblioteca Judeţeană

-A A +A

O conferinţă cuceritoare a profesorului Andrei Marga, la Biblioteca Judeţeană
  Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a organizat joi, de la ora 17.00, conferința „Lumea de după 2010”, a prof.univ.dr. Andrei Marga. Evenimentul a fost cuprins în seria „Conferințele Bibliotecii”.
  În deschiderea evenimentului, directorul instituţiei, scriitorul şi preotul Ioan Pintea, a făcut o densă prezentare a activităţii profesorului Marga, fost rector al Universităţii ,,Babeş-Bolyai”, fost ministru al Învățământului şi de Externe și președinte al Institutului Cultural Român.
  Andrei Marga a abordat, cu o viziune largă, chestiuni precum democrația, despre care se discută mult astăzi: democrația grecească, gândită de Aristotel și alții, era pentru lumea lor, Atena având pe atunci 1.400 de locuitori, iar a pune în aceeași termeni problema democrației în China, cea cu 1,4 miliarde de locuitori, presupune alte abordări.
  S-ar putea ca în timpul vieților noastre să nu vedem o Chină cu mai multe partide, deoarece administrarea unei populații de 1,4 miliarde este ceva nou”, a spus profesorul Andrei Marga.
  Lumea după 2010 este diferită de cea dinainte, iar lumea de azi rezultă din interacțiunile marilor puteri. Țări ca Polonia, Anglia, Franța doresc să acceadă la statutul de putere, Germania este, dar încă nu-și asumă un rol politic, Turcia și Iranul doresc asumarea conducerii lumii islamice, Kazahstanul, cu doar 20 de milioane de locuitori pe o suprafață de șase ori cât Franța, are bogății imense și poate avea gânduri înalte, iar SUA sunt atât de performante încât nu vor putea fi întrecute degrabă de o altă putere, crede profesorul Marga. Forța SUA stă în Constituția foarte bună, care poate rezolva problemele societății, și în cele 3.900 de universități, dintre care 200 duc mai departe dezvoltarea tehnologică, dar realizările sunt de înalt nivel şi în arte, filosofie, pentru că se citește foarte mult. O sugestie a lui Andrei Marga pentru conaționali a fost să citească mai mult.
  SUA au fost întrecute de China în 2010 la producția totală, fără a avea cea mai mare producție pe cap de locuitor; se estimează că în 2025 China va avea cel mai mare venit pe cap de locuitor. În prezent, China are 780 de milioane de angajați, SUA au 150 de milioane de angajați, India - 420 de milioane, dar este mai puțin organizată. Tot la nivelul curiozității, profesorul Marga a dat câteva exemple despre ce înseamnă învățarea: un recent un studiu francez arată că 29 la sută dintre chinezi vorbesc a doua limbă străină, în vreme ce francezii – 34 la sută, românii – 16 la sută, polonezii – 20 la sută. Cu acest ritm fascinant de date statistice și sinteză, profesorul Marga a explorat lumea viitoare prin prisma dezvoltării lumii, vârful de lance fiind China.
  Întrebat despre viitorul nostru, profesorul Marga a subliniat necesitatea democratizării, Constituția fiind scrisă, la vreme, într-un anumit fel, pentru președintele Ion Iliescu.
  În finalul conferinței, vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Puica i-a mulțumit profesorului Marga pentru prezența la Bistrița și i-a adresat invitația de a contribui la propășirea învățământului universitar din municipiu, cu bogata experiență pe care o are.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close