Accidentul mortal din Viișoara pune autorităţile „pe jar”

-A A +A

Accidentul mortal din Viișoara pune autorităţile „pe jar”
Tragicul accident de la Viișoara, în urma căruia cinci tineri și-au pierdut viaţa, i-a determinat pe reprezentanţii administraţiei publice locale și judeţene să demareze procedurile necesare pentru construcţia unei bariere în dreptul trecerii la nivel cu calea ferată din zona respectivă. Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat, miercuri, că Ministerul Transporturilor va aloca banii pentru montarea barierei, reamintind însă că procedurile sunt greoaie.
Nu cred că procedurile vor permite realizarea barierei până la deschiderea Târgului Mare al Bistriţei, dar ne vom asigura ca în acea perioadă circulaţia să fie dirijată. Indiferent dacă-şi asumă primăria sau nu, procedurile sunt la fel. Dacă Ministerul alocă banii, nu văd de ce ar trebui să aloce primăria, pentru că realizarea se face tot prin procedurile lor. Dacă vrem să finanţăm noi, dăm banii, îi transferăm la centrala CFR şi ei organizează procedura”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.
Tot el a mai explicat că anul trecut Regionala CFR Cluj a avut banii necesari pentru realizarea mai multor semnalizări, inclusiv a celei de la Viişoara. La licitaţia organizată de Regionala CFR s-a prezentat însă o singură firmă, a cărei ofertă de preţ a fost mai mare decât suma alocată, motiv pentru care licitaţia a fost anulată.
Referitor la același subiect, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a atras atenţia că probleme similare există şi pe Drumul Naţional 17, Drumul European 58, unde sunt trei treceri nesemnalizate cu bariere sau semne acustice și luminoase.
La Viişoara se poate rezolva mai uşor, pentru că este în gestiunea SNCFR. Pe partea cealaltă avem concesionată calea ferată unui operator privat şi nu ai pârghii să te duci, atât timp cât el îndeplineşte condiţiile legale. Am vorbit cu ministrul Transporturilor, pentru că sunt câteva mii de astfel de situaţii unde se întâmplă foarte multe accidente. Am primit promisiunea că-i va chema pe cei care au concesionată calea ferată, să facă aceste semnalizări”, a explicat Radu Moldovan.
Tot miercuri, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Ioan Turc, fost viceprimar la municipiului Bistriţa, şi-a exprimat compasiunea pentru drama familiei care şi-a pierdut patru copii în accident. El consideră că această situaţie „nu trebuie să primească niciun fel de conotaţie politică”.
Când am iniţiat construirea cartierului de locuinţe sociale de la Viişoara – este proiectul meu, am cumpărat acel teren în anul 2006 - nu mi-am putut imagina că Primăriei Bistriţa nu-i vor ajunge 11-12 ani pentru a face o amărâtă de barieră. Bariera putea fi realizată şi de municipalitate, nu doar de către CFR”, a declarat Ioan Turc, într-o conferinţă de presă, la sediul partidului.
Liderul liberarilor bistriţeni consideră că primarul municipiului „nu are o situaţie foarte confortabilă”.
Sunt convins că este afectat de ceea ce s-a întâmplat, dar cei care obţin girul oamenilor pentru ca temporar să exercite anumite calităţi publice trebuie să fie cu mult mai responsabili”, spune Ioan Turc.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.7 steluţe (3 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Prevederea,este mama înțelepciunii. Dar , "De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere". Cele doua tragedii feroviare, din decembrie-2015 si cea de acum cateva zile , puteau fi prevenite daca montarea unei bariere la trecerea peste calea ferată din Viisoara era făcută imediat dupa darea in folosintă a primelor blocuri sociale din zonă. Numai că primarul Cretu in loc sa se ocupe de treburi serioase ale orasului, avea mintea blocata cu tot felul de găinării, precum mulaje de struti, mere de plastic sau ouă gigant care consumă banul public si nu servesc la nimic. Cel putin dacă dupa prima tragedie din decembrie 2015 s-ar fi montat o barieră , putea fi evitata cea de la inceputul lunii inie, 2017. Un vechi proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Primarul Cretu se afla in cea din urma situatie.

imaginea utilizatorului Vizitator

Din fotografia locului unde a avut loc accidentul se vede clar ca trecerea la nivel este semnalizata conform legii.E adevarat ca s-a intamplat o tragedie dar sa nu uitam ca legea trebuie respectata. Daca codul rutier spune ca esti OBLIGAT sa opresti in astfel de situatii si sa te asiguri care e problema administratiei locale ? Soferul nu a respectat legea si a platit cu viata. Asta este realitatea, tragica sau nu, nici primaria si nici cei de la CFR nu au absolut nici o vina. E plin de treceri la nivel ca asta in tot judetul dar daca cel de la volan are capul in alta parte... asta e viata fratilor.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close