21 de elevi, în grija Mănăstirii Piatra Fântânele

-A A +A

21 de elevi, în grija Mănăstirii Piatra Fântânele
  Cele 23 de măicuţe care formează obştea Mănăstirii Piatra Fântânele, condusă de maica stareţă Stavrofora Pamfilia Solcan, poartă de grijă pe vremea şcolii unui număr de 21 de elevi din ciclul gimnazial.
  Din cauza distanţei pe care sunt răspândite casele din comunele învecinate, copiii ar ajunge greu la şcoală, trebuind să parcurgă, în unele cazuri, până la 10 kilometri pe jos. S-a început cu sprijinirea unui număr mai mic de copii, dar s-a ajuns până la cel prezent prin solicitări succesive. În prezent, elevii sunt duşi cu maşina la Şcoala Gimnazială din Piatra Fântânele, după care sunt aduşi la mănăstire, unde mănâncă, fac lecţiile cu ajutorul măicuţelor, sunt spălaţi, îngrijiţi, având foarte bune condiţii de învăţare, de petrecere a zilei şi de somn. Copiii cresc în învăţăturile cele bune, în linişte şi grija pentru cele sfinte.
  Curând, la începerea vacanţei, copiii se vor răspândi pe la casele lor şi vor reveni la toamnă...
  De mare ajutor este obştii şi copiilor părintele duhovnic, protosinghelul Gavril Horţ, sfinţia sa ocupându-se şi cu lucruri practice, cum, de altfel, întreaga obşte, în afara rigurosului program de rugăciune.
  Vrednica obşte de măicuţe este angrenată şi în ample lucrări de construcţie a bisericii de zid, a drumului de acces şi în altele presupuse de funcţionalitatea întregului aşezământ, care şi-a început viaţa la 21 iunie 1928 şi a trecut prin dificila perioadă a ocupaţiei maghiare (1940-1944), a perioadei comuniste, pentru a prinde aripi la inţiativa mitropolitului Bartolomeu al Clujului, începând cu 1995.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4.6 steluţe (5 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close