Andrei Marga pledează pentru înfiinţarea unei universităţi a Bistriţei şi le răspunde răuvoitorilor

* „Nimeni dintre cei care s-au înscris în grupul de iniţiativă nu capătă vreo funcţie” * „Judeţul din jurul municipiului Bistriţa a dat, proporţional, cei mai mulţi intelectuali cu adevărat de vârf în istoria ţării, dintre judeţe”

-A A +A

Andrei Marga pledează pentru înfiinţarea unei universităţi a Bistriţei şi le răspunde răuvoitorilor
Ideea unei universităţi a Bistriţei de sine stătătoare a apărut în presa online din Cluj-Napoca marţi, miercuri s-a răspândit şi în mass-media bistriţene şi după câteva ceasuri de la administrarea ştirii către cititori, au şi apărut efectele adverse.
Din nefericire, în spaţiul public adversarii proiectului – persoane din instituţii ce se simt concurate sau pur și simplu răuvoitori – distribuie informaţii false despre organizarea proiectului”, transmite prof.dr. Andrei Marga, anunţat ca cel mai de seamă susţinător al înfiinţării la Bistriţa a Universităţii „Liviu Rebreanu”.
De fapt, fostul ministru a reacţionat la afirmaţia că susţinerea acestui demers i-ar aduce o funcţie de conducere, precizând că elaborarea proiectului de înfiinţare a universităţii aparţine unui grup de universitari și personalităţi ale vieţii publice și culturale cu origini bistriţene, la solicitarea autorităţilor muncipale și judeţene.
O universitate publică nu se organizează după mofturile unor persoane, ci într-un proces deschis, conform legislaţiei. De aceea, în vederea elaborării proiectului s-a deschis lista celor care vor să susţină elaborarea proiectului și realizarea acestuia, iar lista este, așa cum s-a anunţat în mod repetat, continuu deschisă. Cine doreşte se poate atașa Grupului de iniţiativă și proiectare. (...) Trebuie precizat din capul locului, deși este fapt de înţelegere elementară, că nimeni dintre cei care s-au înscris în Grupul de iniţiativă și proiectare nu capătă vreo funcţie pentru aceasta și nici nu a exprimat vreo dorinţă. Este descalificant să se gândească doar în termeni de funcţii!”, spune prof.dr. Andrei Marga.
Fostul ministru concluzionează spunând că „soarta proiectului Universităţii «Liviu Rebreanu» din Bistriţa este în mâna autorităţilor locale, a forţelor economice, sociale și culturale din Bistriţa-Năsăud, a numeroșilor bistriţeni din ţară și din afara ţării. Bistriţenii hotărăsc înfiinţarea și vor avea meritul ei!”.

Pe de altă parte, clarificând procesul aflat în desfăşurare pentru edificarea Universităţii „Liviu Rebreanu”, prof.dr. Andrei Marga susţine şi o pledoarie pentru oportunitatea unei asemenea investiţii în sistemul educaţional din Bistriţa-Năsăud.
Amintim:
*„Municipiul Bistriţa și judeţul Bistriţa-Năsăud înregistrează o dezvoltare intensă și cuprinzătoare – industrial, în agricultură și valorificarea produselor agricole, zootehnie, silvicultură, educaţie, cultură, sănătate și sport – care este competitivă și de natură să facă posibilă crearea unui nou nivel al studiilor și pregătirii personalului specializat de care este nevoie – cel al universităţii din Bistriţa”;
* „Premisele istorice, culturale, știinţifice, educaţionale, precum și premisele de natură economică și infrastructurală întrunite la Bistriţa permit astăzi înfiinţarea unei universităţi competitive”;
* „Odată cu înfiinţarea Universităţii din Bistriţa, nu este vorba de o universitate care să imite ceea ce fac universităţile existente, ci de o universitate care să fie o veritabilă locomotivă a dezvoltării regionale și naţionale. O universitate care să fie înainte de toate utilă în raport cu nevoile de dezvoltare ale regiunii și ale ţării. Bistriţa dispune de fundalul cultural și știinţific datorat unei tradiţii relevante. În fond, este judeţul din care s-au ridicat Andrei Mureșanu, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Grigore C. Moisil, Nicolae Bălan, Iuliu Hosu, Tudor Drăganu și numeroase alte vârfuri în cultura naţională. Judeţul din jurul municipiului Bistriţa a dat, proporţional, cei mai mulţi intelectuali cu adevărat de vârf în istoria ţării, dintre judeţe”.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

”Existenta unui popor nu se discuta, ci se afirma”. Parafrazand geniala fraza rostita in mai,1894 de catre memorandistul Dr. Ioan Ratiu, in fata tribunalulului intrunit in sala Sala Redutei din Cluj, prezidat de baronul Szentkereszty Zsigmont, am putea spune ca existenta unei universitati nu se discuta, ci se afirma. Din pacate la noi se discuta prea mult si se face prea putin. Nu de o universitate autonoma si fara perspective e nevoie la Bistrita. Solutia cea mai eficienta este construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale au discutat foarte mult ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita, nu s-a facut nimic pana acum.Un astfel de Campus Universitar ar putea sa includa si cladiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Asadar, nu o noua universitate obscura este prioritatea pentru Bistrita. Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) din Cluj, este una din cele mai bune universitati din Romania si care se clasifica intre primele 100 universitati din lume. De aceea, autoritatile trebuie sa sprijine extensiie UBB si UTCN prin construirea unui campus universitar modern. Extensia UBB de la Bistrita ar putea fi dezvoltata prin infiintarea unei facultati de biologie, avand in vedere ca in 2014 Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) a câștigat definitiv și irevocabil în instanță castelul Bethlen Arcalia din județul Bistrița-Năsăud din satul cu același nume, comuna Șieu-Măgheruș, impreuna cu parcul dendrologic in suprafata de 16,5 ha (cu cca 150 de specii botanice autohtone şi exotice) , unde inca din 1963, timp de trei decenii a functionat Centrul de Cercetari Biologice. Prin urmare, acum ar putea fi reanfiintat Centrul de Cercetari Biologice, constituind în acelaşi timp o bază pentru practică a studenţilor unei viitoare facultati de biologie a extensiei UBB Bistrita. 

imaginea utilizatorului vizitator

Marga nu are proprietatea termenilor cand vorbeste despre o universitate la Bistrita care să fie, înainte de toate, utilă în raport cu nevoile de dezvoltare ale regiunii și ale țării, avand in vedere ca printre specializarile viitoarei universitati urmeaza sa se regăseasca specializări precum : Antreprenoriat, turism și ospitalitate; Economie și limba germană; Economie și limba chineză; Ingineria teritoriului și eco-dezvoltare; Antropologie și managementul crizelor; Limbi moderne și cooperări internaționale. E clar ca prin aceasta universitate Marga urmareste crearea unor sinecuri pentru el si acolitii sai. Nu de o asemenea universitate are nevoie Bistrita ci mai degraba de consolidarea extensiilor universitare UBB si UTCN, prin construirea unui Campus Universitar modern care sa permita infiintarea de noi extensii pentru facultati si specializari cu adevarat utile. Avand in vedere ca la Bistrita exista doua statiuni de cercetari cu traditie, precum Statiunea Pomicola si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice ar fi oportuna infiintarea unei Facultati de Horticultura si alta de Silvicultura pe langa cele doua unitati de ceretare, care ar putea sa asigure baza de instruire practica a studentilor in domeniile respective. In plus, nu trebuie uitat faptul ca la Bistrita functioneaza Liceul Agricol si Grupul Scolar Forestier, care ar putea sa constituie baza de recrutare a viitorilor studenti pentru cele doua facultati. Apoi, a mai existat intentia de se înfiinţa, un colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pana acum nu s-a realizat. 

imaginea utilizatorului Vizitator

In urma declaratiilor privind infiintarea Universitatii „Liviu Rebreanu” care ar urma să „înghită” extensiile Bistrița ale Universității Babeș-Bolyai și ale Universității Tehnice, reactiile acestora nu au intarziar sa apara. Astfel, Într-o circulară trimisă profesorilor din cadrul extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai, directorul unității, profesorul universitar Mircea Mureșianu, își arată nemulțumirea cu privire la planurile pe care le au autoritățile locale și județene: „Dincolo de supralicitarea intențiilor factorilor puterii locale, de către presa bistrițeană, de a pune bazele unei universități autonome la Bistrița, poziția oficială a Rectoratului, exprimată prin mesajul Domnului Rector Academician Prof. Univ.dr. Ioan Aurel Pop, este cea de susținere și dezvoltare a Extensiei Universitare Bistrița, Domnia Sa îndemându-ne totodată, să avem, în eventualele întâlniri cu cei care lansează asemenea provocări rău-intenționate, o poziție fermă de promovare a valorilor UBB”.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Economic

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close