|

Nu desfiinţării Liceului forestier!

-A A +A

Nu desfiinţării Liceului forestier!
Pe ordinea de zi a Consiliului Local care va avea loc în 29 iunie este un proiect de Hotărâre a Consiliului Local de trecere a unor clădiri ale Liceului Forestier din proprietatea municipiului Bistriţa în proprietatea judeţului.
Toate ar fi bune în cazul în care CJ și-ar propune dezvoltarea învăţământului profesional pentru pregătirea specialiștilor în prelucrarea lemnului, de care firmele de profil din judeţ duc lipsă. Dar nu acesta este scopul de preluare a acestor clădiri, ci de a le schimba destinaţia.
Acum, când toată lumea a constatat prostia făcută prin desfiinţarea școlilor profesionale, când firmele care fac producţie sau prestări de servicii se plâng că nu mai găsesc forţă de muncă calificată, nu putem accepta să ciuntim dotarea uneia dintre unităţile școlare cu un foarte bun potenţial de dezvoltare.
Situaţia de la Liceul Forestier este complicată, într-adevăr, acum nu pregătesc muncitori calificaţi și se impune o analiză serioasă a viitorului acestei școli. Din informaţiile pe care le am, școala are în dotare utilaje moderne pentru atelierele școală, dar acestea, paradoxal, nu funcţionează, din două motive: nu au spaţiu adecvat unde să monteze acele utilaje și nu au maistru instructor.
Aceste două „pretexte” pot fi surmontate ușor. Clădirile pe care le dorește CJ să fie remodelate sau să se construiască o clădire nouă pentru atelierul școală. Dacă nu ajunge terenul celor două locaţii ale liceului (de pe str. Gavril Tripon și Zefirului) există teren liber în apropiere, în incinta fostei centrale termice. Personalul de specialitate ar trebui să fie asigurat de firmele ce au nevoie de mână de lucru calificată în domeniul prelucrării lemnului.
În proiectul de dezvoltare a învăţământului profesional în domeniul prelucrării lemnului trebuie atrase comunele din judeţ din zona de deal-munte, Consiliul Judeţean și firmele prelucrătoare a lemnului. Deși avem experienţă negativă cu două Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, totuși aceasta este soluţia pentru a demara un proiect foarte necesar judeţului, atât firmelor de prelucrare a lemnului sau pentru prestări servicii de tâmplărie pentru populaţie, dar și multor tineri care pot dobândi o calificare concretă. Una dintre clădirile dorite de CJ este internatul școlii. Unde vor mai fi cazaţi elevii care provin din alte localităţi. Această școală tocmai acestor copii trebuie să li se adreseze!
Un concitadin de-al nostru, dl Walter Born, cetăţean german stabilit de mulţi ani la Bistriţa, s-a oferit să facă legătura cu o școală profesională din Germania de unde se poate lua modelul pentru relansarea învăţământului profesional pentru prelucrarea lemnului la Bistriţa.
Această unitate școlară, actualul Liceu Forestier, are șansa de a deveni la fel de căutată și apreciată precum Școala profesională Germană Kronstadt din Brașov, unde concurenţa la admitere a ajuns la 3-4 candidaţi/loc. Ar fi o mare șansă și pentru copiii din judeţul nostru de a se califica într-o meserie necesară pe piaţa muncii și a nu-i mai „amăgi” cu perspectiva unei cariere academice pentru toţi. Experimentul pe câteva generaţii de copii și părinţi păcăliţi trebuie să înceteze. Același lucru trebuie făcut și la Liceul Agricol. E mare nevoie de specialiști și pentru agricultură.
De aceea nu pot susţine desfiinţarea Liceului Forestier, dar voi susţine transformarea unităţii școlare într-o performantă școală de meserii!

Adrian Florin Chereji,
consilier local şi fondator al asociaţiei „Bistriţa Civică”

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Intentia desființării Liceului Forestier din Bistrita este o ineptie avand in vedere ca in Judetul Bistrita-Nasaud pădurile ocupă 35,7% din suprafaţa judeţului fiind o resursă deosebit de importantă pentru dezvoltarea economica viitoare. Cele mai întinse suprafeţe de pădure se află în subzonele Rodna (30,9%), Năsăud (24,9%),şi Valea Bîrgăului (15,1%). Nu intamplator , in urma cu mai bine de 70 de ani, mai precis in 1946, s-a infiintat Şcoala de Brigadieri Silvici Năsăud , devenita ulterior liceu silvic si care din 2013 îşi schimbă denumirea în Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud. De asemenea la Bistrita exista si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice . Toate aceste structuri, de invatamant si cercetare in domeniul silviculturii trebuie dezvoltate si nicidecum desfiintate.

imaginea utilizatorului Cititor din Bistrita

Bravo domnul Florin ! Felicitari pentru opinie si sustinere !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close