Cu o vârstă de peste 400 de ani, legendarul plop din Mocod a rămas fără coroană, pusă la pământ de furtuna de joi

-A A +A

Cu o vârstă de peste 400 de ani, legendarul plop din Mocod a rămas fără coroană, pusă la pământ de furtuna de joi
foto: Mesagerul de BN
  Recunoscut drept cel mai mare plop negru (Populus nigra) din România și cu o vechime datată de specialiști (prin măsurători precise, efectuate în 2010) de 460 +/- 30 de ani, monumentalul plop din Mocod a primit o grea lovitură după urgia abătută peste Valea Someșului joi după-amiază. Măreața coroană a căzut sub forța vântului, iar acum trunchiul mai dă semne de viață prin câteva ramuri mai tinere așezate în lateral. Respectiva coroană, cea care mai păstra două ramuri mari originale, avea o înălţime de 18,8 metri. Ea e deja amintire, iar acum ”ștafeta” a fost preluată de vlăstarele laterale, care însă nu vor mai reface niciodată măreția de odinioară.

  După cum ne spune istoricul dr. Lucian Vaida, domiciliat chiar în satul Mocod, istoria plopului este relativ bine documentată. Era deja un arbore remarcabil la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când grănicerii austrieci, care îl foloseau ca punct de observaţie, au tăiat trepte şi au amenajat o masă şi scaune pe trunchiul său. Plopul era considerat un ocrotitor al satului, fiind totodată punctul de plecare al cunoscutei serbări populare anuale "Craii de la Mocod", sărbătoare care, din păcate, în ultimii ani nu s-a mai ținut. Începând cu anii 1940, arborele a început să piardă succesiv mai multe ramuri. În 1986, plopul a fost incendiat de un grup de pescari, iar trunchiul și coroana sa au fost sever afectate. În 1990, acesta a fost din nou incendiat de o colonie de rromi nomazi, care își găsiseră adăpost în cavitatea sa și sub coroana deja șubrezită. Trunchiul s-a fracturat și o parte din el a căzut. În timpul unei furtuni din 2005, o altă secțiune din trunchi s-a rupt.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (7 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Judetul Bistrita-Nasaud se mandreste cu monumente ale naturii care-i duc faima in lume. Pana in 1977, trei dintre aceste monumemte ale naturii erau bine cunoscute. Este vorba de trei exemplare botanice, de arbori care prin forma sau vechime au fost protejate de lege, si anume:
  -Molidul candelabru (Picea excelsa) din Valea Străjii pasul Bargaului, exemplar "teratologic" unlc in lumea plantelor.
  -Plopul multisecular (Populus nigra) de la Mocod.
  -Stejarul secular (Quercus robur) de la Posmuş - decanul de vîrstă al Quercineelor din judeţul Bistrita-Năsăud.
  Primul care a cedat stihiilor naturii a fost Molidul candelabru , cunoscut si sub numele de "Regele Brazilor", care , în februarie 1977, cu cateva zile inaintea cutremurului din 4 martie '77 a fost pus la pământ de o furtună.
  Acum a cedat si plopul multisecular de la Mocod. Singurul care a rezistat vremurilor este Stejarul secular de la Posmus datat din anul 1406, chiar daca si acesta a fost lovit in cateva randuri de trasnet.

  imaginea utilizatorului Balan Marius- ingijitor al Statului

  Daca se nastea la Bistrita era de mult taiet de specialistii din administratie !

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close