Trei minute cu academicianul Alexandru Zub

* Niciodată nu am avut o poziție atât de favorabilă: suntem membri NATO și ai UE, suntem apărați

-A A +A

Trei minute cu academicianul Alexandru Zub
Alexandru Zub s-a născut în 12 octombrie 1934, la Vârfu Câmpului, judeţul Botoșani, şi este un istoric român, membru titular al Academiei Române din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studențească cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, considerată ilegală de către autorități, a fost condamnat la zece ani de închisoare, din care a executat șase, ca deținut politic. Academicianul Zub este director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, de asemenea este șeful Secției de istorie a Academiei Române şi unul dintre reperele vieţii publice româneşti.
Prezent, miercuri, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, acesta a avut amabilitatea să ne răspundă la trei scurte întrebări.

Domnule academician, cu ce perioadă din istoria noastră se aseamănă cea prezentă?
Este foarte greu de spus, de găsit una similară, așa, la repezeală. Dar, dintr-o anumită perspectivă, niciodată nu am avut o poziție atât de favorabilă: suntem membri NATO și ai Uniunii Europene, suntem apărați.

Da, dar capitalul românesc este insignifiant în economie, pământul agricol al țării se vinde la străini...
Este adevărat, dar nimeni nu-l scoate dintre granițele țării, nu-l duce afară, în străinătate.

Nu este, totuși, ilogic să locuim în țara noastră pe pământul altora?
Lumea nu se oprește aici, la această situație. Putem relua și spune că suntem în cea mai favorabilă perioadă pe care o cunoaștem, și nu prin meritele noastre, ci datorită interesului geopolitic manifestat pentru zona în care este țara noastră. Sigur că lucrurile se pot și schimba...

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close