Remarcabil! O tânără din Romuli va studia limba chineză la Paris

-A A +A

Remarcabil! O tânără din Romuli va studia limba chineză la Paris
  O cheamă Nicoleta Vlonga, are 18 ani și a absolvit, vara aceasta, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, profilul Filologie. La examenul de Bacalaureat, Nicoleta a obținut media 9,53, iar în perioada următoare va pleca la studii în capitala Franței, pentru a studia limba... chineză.
  Tânăra născută și crescută la Romuli este foarte ambițioasă și și-a dorit mult să studieze în afara țării. A ales Parisul și a fost admisă la Institutul Naţional de Limbii şi Civilizaţii Orientale, Departamentul de Limbă chineză.
  Despre cum a ajuns la această performanță ne-a povestit chiar merituoasa domnișoară, în cadrul unui dialog avut la Primăria Romuli, în contextul în care, din această vară, administrația locală are de gând să acorde premii și burse pentru cei mai buni copii ai satului la învățătură.
  Totul a început când eram în clasa a XI-a, în toamna lui 2015, când la Colegiul Național Andrei Mureșanu a fost înfiinţată Clasa Confucius, grație unui proiect sprijinit de Institutul Confucius din Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Asociaţia Română de Prietenie cu Republica Populară Chineză. L-am avut drept profesor pe domnul Shi Jiao Wang, iar în clasa a XII-a am reușit să obțin atestatul HSK - nivelul 2. Ca o paranteză, țin să spun că, în primii ani de liceu, am trecut cu bine peste examenele de atestare în limba franceză, cu atestat DELF B2. Revenind, țin să subliniez că mă număr printre cei patru liceeni care au fost premiați de ambasada Chinei, la București, în data de 17 iunie 2017, pentru rezultate deosebite în studierea limbii chineze. Nouă zile mai târziu, cu bucurie am primit vestea că am fost admisă la Institut National des Langues et Civilisations Orientales din Paris, facultate pentru care am aplicat la începutul acestui an, mai precis pe 20 ianuarie. Aici, cursurile de licență țin patru ani, după care cele de master vor avea o durată de doi ani. Voi vedea cum decurg lucrurile. Am emoții, cred că sunt normale, dar sunt încrezătoare!”, ne-a declarat, vineri, Nicoleta Vlonga, foarte optimistă pentru noul început de drum.
  Întrebată cum se vede evoluând din punct de vedere profesional, tânăra din Romuli nu și-a ascuns visul de ajunge să lucreze la Ambasada României în China.

  Premii și burse din partea primăriei și a Consiliului local Romuli

  Peste câteva zile, Consiliul Local Romuli va avea de dezbătut și aprobat un proiect de Hotărâre inițiat de primarul Ioan Monița în ceea ce privește premierea și acordarea de burse din bugetul local pentru elevii cu merite deosebite, dar și de burse sociale pentru elevii din localitate. Astfel, pentru Bacalaureat, media între 9,50 și 10 va fi premiată cu 1.000 de lei, în timp ce elevii cu medii cuprinse între 9.00 și 9,49 vor fi recompensați cu 500 de lei. La Evaluare Națională, cei cu medii de 10 vor primi 1.000 de lei, între 9,50 și 9,99 - 700 de lei, iar între 9,00 – 9,49 - cu 500 de lei.
  În ceea ce privește bursele de studiu, cele universitare vor avea susținere de 400 de lei/lună - pentru cei cu medii de peste 9,50, și de 300 de lei/lună, la medii între 9,00 și 9,49. Pentru studii universitare peste hotare, bursa de studiu va cumula 1.000 de lei/lună. Studiile de liceu vor beneficia de o susținere lunară de 300 de lei/lună - pentru medii de peste 9,50, și de 250 de lei - pentru cei cu medii între 9,00 și 9,49.
  Nu sunt uitați elevii orfani, de unul sau ambii părinți, cei cu medii mai mari de 8,50 din ciclul gimnazial urmând să primească 100 de lei/lună, în timp ce colegii din liceu vor primi 200 de lei/lună.

  Dosarele vor fi reevaluate semestrial

  Proiectul de Hotărâre aferent mai prevede și premii pentru merituoșii olimpiadelor și ai concursurilor județene și naționale recunoscute de Ministerul Educației. Pentru cele județene, locul I va primi 750 de lei, locul II - 500 de lei, locul III - 300 de lei, iar mențiunea - 200 de lei. Performanța obținută pe plan național va fi premiată astfel: I - 1.500 de lei, II - 1.000 de lei, III - 750 de lei, mențiune - 500 de lei.
  Una dintre prioritățile administrației locale este performanța educațională, performanță pe care Primăria și Consiliul Local Romuli dorește să o promoveze și să o recompenseze în vederea motivării elevilor care au obținut ori vor dobândi rezultate deosebite la învățătură”, ne-a declarat primarul Ioan Monița.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (5 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  felicitari.....

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Poate in China ar fi mai oportun.... altfel, e cam asa si-asa... felicitari, in orice caz.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close