(FOTO) Mitropolitul Andrei, la resfințirea bisericii din Valea Mare: ”Să-L poftim pe Bunul Dumnezeu în viața noastră, nu să-L alungăm din suflete!”

-A A +A

ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la resfințirea bisericii din Valea Mare: ”Să-L poftim pe Bunul Dumnezeu în viața noastră, nu să-L alungăm din suflete!”
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
  Duminică, credincioșii din satul Valea Mare au participat în număr mare la resfințirea bisericii ortodoxe din localitate, lăcaș de cult ce are hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și paroh pe părintele Vasile Ureche, o adevărată sărbătoare pentru localitatea care aparține de comuna Șanț.

  Sfințirea bisericii din Valea Mare a fost săvârșită în duminica a cincea după Rusalii de un sobor de preoți, diaconi și monahi condus de Înalt Preasfințitul Andrei, arhiepiscopul și mitropolitul Clujului, întâmpinat la sosirea la biserică de primarul Ioan Szabo. În soborul de preoți s-a aflat protopopul Năsăudului, părintele Ioan Dâmbu, iar printre oficialitățile prezente la eveniument s-au numărat senatorul Ioan Deneș, reprezentantul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Doru Ciocan (originar din comuna Șanț), vicepreședintele Consiliului Județean Vasile Puica, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, Bogdan Ivan, primarul comunei Maieru, Vasile Borș.

  După resfințirea locașului cu sfântul și Marele Mir și apă sfințită, a fost sfințită și înveșmântată Sfânta Masă și s-au sfințit catapeteasma și pictura. În hrisovul îngropat în Sfânta Masă se amintește că această biserică s-a zidit între anii 1994-1997, ea fiind sfințită de către episcopul Irineu Bistrițeanul pe data de 19 iulie 1998. În ultimii ani, în timpul păstoririi preotului paroh Vasile Ureche, acestor lucrări de ctitorire li s-au adăugat câteva foarte importante: tencuiala exterioară, încălzirea centrală, pictura interioară, un rol deosebit de important la realizarea acestor lucrări avându-l Primăria și Consiliul Local Șanț.

  Pilda vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, mai actuală ca oricând

  După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe scena amenajată în curtea bisericii. Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de ÎPS Andrei, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică, despre vindecarea de către Isus Hristos a celor doi demonizați din ținutul Gadarei.

  Nu trebuie să privim la aceasta ca la o întâmplare oarecare, potrivit căreia Hristos a venit, a scos diavolii din doi oameni îndrăciţi, care diavoli au intrat apoi într-o turmă de porci ce s-a înecat în mare, iar locuitorii, răi de pagubă, L-au izgonit pe Hristos „acasă”! Uneori, s-ar putea să ni se pară şi nouă astăzi, aşa după cum li s-a părut şi gadarenilor, că Domnul este „incomod” sau greu de suportat, că nu ne place sau că ne provoacă pagubă, după cum le-a provocat şi gadarenilor. Noi să nu procedăm ca aceia, poftindu-L pe Hristos afară din viaţa noastră, pentru că nu ne convine învăţătura Lui, pentru că nu ne place că ne pune la metanii, la post, la rugăciune, la milostenie şi alte fapte nu tocmai lesne de înfăptuit, în loc să facem ceea ce ne stă nouă la îndemână. Evanghelia de astăzi ne arată că trebuie să-L primim pe Dumnezeu să stăpânească fiinţa noastră, chiar dacă acest lucru presupune luptă şi efort duhovnicesc. Să-L acceptăm şi să-L iubim, bine ştiind că celui ce iubeşte nimic nu i se pare greu. Numai aşa „povara” Lui nu ne va mai părea grea. Să ne rugăm, dar, Bunului Dumnezeu, să facă şi din viaţa noastră o jertfă bineprimită Lui! Să-L „poftim”, nu să-L alungăm din sufletele noastre!”, a subliniat ierarhul.

  La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Andrei a felicitat credincioșii, autoritățile locale și toți binefăcătorii locașului de cult, iar pentru vrednicia arătată parohul Vasile Ureche a fost ridicat la rang de iconom, acesta primind brâul roșu. Totodată, ÎPS Andrei a dăruit numeroase diplome de aleasă cinstire și altor ctitori și binefăcători ai locașului de cult. Sărbătoarea de la Valea Mare s-a încheiat după sfințirea casei parohiale, în cadrul unei agape frățești ținute în modernul Cămin Cultural din Valea Mare.

   

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close