Bistriţa, aproape de înfrăţirea cu un oraş chinez cu peste 1.000.000 de locuitori

-A A +A

Bistriţa, aproape de înfrăţirea cu un oraş chinez cu peste 1.000.000 de locuitori
  La Primăria Bistriţa a avut loc marţi, începând cu ora 9.30, semnarea unei Declaraţii de intenţie de cooperare între Bistriţa şi oraşul chinez Zhangjiajie. Delegaţia chineză a fost formată din 12 reprezentanţi ai administraţiei oraşului amintit, între care şi viceprimarul Zou Jufang, alături de reprezentanţi ai departamentelor de cultură, turism, servicii şi comerţ. Întâlnirea a debutat cu momentul solemn al intonării imnurilor de stat ale Republicii Populare Chineze şi României, după care primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, s-a adresat oaspeţilor:
  „Dragi prieteni chinezi, vă aflaţi într-un oraş mai vechi de 1.000 de ani, care vă primeşte cu braţele deschise. Bistriţa este reşedinţa unuia dintre cele 42 de judeţe şi are o populaţie de 80.000 de locuitori. Oraşul este dezvoltat industrial şi după 1990 s-au dezvoltat şi serviciile, având o economie echilibrată. De-a lungul istoriei, Bistriţa a reprezentat un punct important în această zonă a Europei şi dorinţa locuitorilor ei este să se transforme într-un loc ospitalier, plăcut de cei de aici şi de cei care ne vizitează. Oraşul Bistriţa, ca şi România, are un profund respect pentru poporul chinez şi Republica Populară Chineză, cu care are legături vechi. Acum 50 de ani, din Bistriţa se exportau în China echipament pentru fabricile de ciment şi centralele electrice, iar din ţara dumneavoastră aduceam textile şi echipament electric. Cât timp a fost preşedinte Mao Zedong, relaţiile au fost foarte bune. Era originar din provincia dumneavoastră. Urmare a înfrăţirii, anul trecut, a judeţului Bistriţa-Năsăud cu provincia Hunan, s-a declanşat procedura de înfrăţire a Bistriţei cu Zhangjiajie. Suntem foarte impresionaţi de ritmul de dezvoltare şi progresul poporului chinez. Generaţia noastră este datoare să întărească relaţiile cu China şi credem că relaţiile vor fi fructuoase. Şi Bistriţa, ca şi Zhangjiajie doreşte dezvoltarea turismului, industriei, comerţului, educaţiei şi prin semnarea protocolului de principiu se face un prim pas spre înfrăţire. De fapt, şi Marşul cel Lung a început cu un pas şi sperăm să fie profitabil pentru ambele oraşe. Schimburile de informaţii şi cetăţeni care urmează să aibă loc vor aduce lucruri bune pentru ambele oraşe. De aceea, salut prezenţa frumoasei dumneavoastră delegaţii la Bistriţa. Regretăm că vizita este scurtă şi am fi vrut să vă arătăm lucrurile frumoase din municipiul nostru. Am înţeles că programul este foarte riguros stabilit, dar aşteptăm o vizită viitoare, pentru a ne cunoaşte mai bine. Bine aţi venit la Bistriţa. Suntem mândri de vizita dumneavoastră!”.
  În continuare, viceprimarul Zou Jufang a făcut o prezentare a oraşului chinez, cu o populaţie de peste 1.000.000 de locuitori, împărţit în două districte şi având un turism foarte dezvoltat, în consonanţă cu cei peste 60.000.000 de turişti străini care vizitează anual China. Profilul viitoarei colaborări se poate axa pe turism, educaţie şi cultură, a spus oaspetele chinez, care a apreciat atmosfera de la Bistriţa ca atât de caldă şi prietenească încât se simt ca acasă.
  „Îl aşteptăm pe domnul primar Creţu şi alţi prieteni într-o vizită în Zhangjiajie”, a spus în încheiere Zou Jufang, apoi a avut loc semnarea propriu-zisă a documentelor.
  Despre afinităţile româno-chineze a rostit o densă alocuţiune prefectul Ovidiu Frenţ, exprimând bucuria pentru semnarea documentului premergător înfrăţirii şi speranţa dezvoltării de ample relaţii economice.
  A urmat un schimb de daruri: primarul Creţu a primit un tablou pictat cu nisip, de asemenea, un set de farfurii și bețișoare, iar domnia sa le-a oferit oaspeţilor albumul Bistriței și simbolul orașului, struțul. Prefectul Frenţ, viceprimarii Cristian Marius Nicolae şi Adrian Gelu Muthi, precum şi administratorul municipiului, George Avram, au primit ca amintire a evenimentului frumoase fulare cu motive chinezeşti.
  Evenimentul reprezintă un pas important spre reluarea relaţiilor cu China, atât de bune în urmă cu decenii, când primarul Creţu, ca inginer specialist bistriţean, a condus lucrări de montaj-industrial în marea ţară din Răsărit.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Conștiința vie.

  ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close