Incursiune în istorie: Expoziţie cu bronzuri descoperite în Bistriţa-Năsăud, la Muzeul Judeţean

-A A +A

Incursiune în istorie: Expoziţie cu bronzuri descoperite în Bistriţa-Năsăud, la Muzeul Judeţean
  În sala de la subsolul Muzeului Judeţean este accesibilă vizitatorilor expoziţia care etalează descoperirile de pe cuprinsul judeţului Bistriţa-Năsăud din categoria artefactelor din bronz. Expoziţia „Prelucrarea bronzului în Preistorie în nord-estul Transilvaniei” este un proiect coordonat de dr. George Marinescu, cu scopul de a oferi o imagine a plajei de utilităţi ocupate de bronz, şi prezintă interes pentru varietatea și forma pieselor, relevând o imagine a unei părţi a lumii de acum 3000 de ani. Expoziţia, temporară, prezintă rezultatele cercetărilor arheologice de pe aproape întreg cuprinsul judeţului - amintim localităţile Teaca, Pietriș, Dobricel, Lechinţa, Năsăud, Monor - cuprinzând topoare, dălţi, vase mai mari sau mai mici de folosinţă în gospodărie, seceri, săbii și altele. 

  După cum se cunoaște, bronzul este un aliaj de cupru cu staniu, aluminiu, plumb și altele, mai dur și mai rezistent decât cuprul, având numeroase întrebuinţări tehnice. O altă definiţie este: toate aliajele cuprului se numesc bronzuri, cu excepţia aliajelor cu zinc, care se numesc alame, și cu nichel-zinc, care se numesc alpacale. Primele dovezi de prelucrare a bronzului datează de la jumătatea mileniului al IV-lea î.Hr. Întreaga folosinţă a bronzului în timp este împărţită în trei perioade: Epoca bronzului timpuriu (cca. 3500-2200 î.H.), Epoca bronzului mijlociu (cca.2200-1600/1500 î.H.) și Epoca bronzului târziu (cca. 1600/1500-1100 î.H.). Bronzul și-a pierdut întâietatea ca metal folosit pe scară largă, fiind treptat înlocuit de fier, mai rezistent, cu însușiri superioare. 

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close