Când visează, bobul de grâu în pita asta se întrupează

-A A +A

Când visează, bobul de grâu în pita asta se întrupează
Poza e doar de împoftire, cuvânt care nu ştiu să existe, cum nu ştiu să existe pe rafturi pită ca aceasta, o pită de jinduire, de visat cu ochii deschişi şi gura şi mai deschisă, chit că nu-ncape toată odată nici împinsă, că nu-i precum verişoarele ei aerate, care se lăfăie pe rafturile magazinelor lăbărţate, de zici că aşteaptă să fie curtate, nu mâncate, şi pe care dacă le strângi în pumni se fac atât de mici, de zici că-s pâini pentru furnici.
Pita asta se scoate din cuptor pe ascuns, hoţeşte, pentru că imediat gura flămândă ca din pământ se iveşte şi pita ajunge la masă dezbrăcată, cu coaja de pe ea răsfirată prin diverse mânuţe dibace, care n-au pace până nu rămâne din ea decât un norişor mătăsos, pe care nu ştii dacă să-l guşti sau să-l mângâi în timp ce stai şi te întrebi de ce pluteşte aşa de jos.
Odată intrată în nări nu mai e loc de răbdare, de aceea pita asta ar trebui să aibă instrucţiuni de consumare, să se spună răspicat că se serveşte în porţii mici, că-i îndestulătoare, nu ca pâinea-burete pusă în vânzare, pe care nici untul nu stă bine, căci neavând de ce se ţine, se strecoară prin felie. Şi să se mai ştie, când nu-i intenţie de-a o mânca pe nerăsuflate, sfatul lui Andreiu' lu' Manica: ce rămâne din ea, se bagă în congelator, iar la vremea potrivită se dezgheaţă şi se mănâncă precum ar fi prospăt scoasă din cuptor. De ce credeţi că se fac atât de multe o dată? Ca să ai şi pe altădată, şi pe altădată, până o mănânci pe toată, oricât de mult ar dura, cu precizarea că se poate-ntâmpla ca mâncând-o să uiţi să te opreşti şi să ţi se tot deschidă singură gura, chiar şi când nu mai ai ce pune în ea.
O pâine de casă, de cuptor de ţară, devine o pâine tot mai rară. Ca să o găseşti, trebuie să scormoneşti după gospodari pricepuţi prin bătături bătrâneşti...

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului vizitator

Astazi pâinea a devenit un aliment atat de obisnuit incat atunci cand se taie o bucata de pâine nimeni nu-si pune intrebari in legatura cu istoria ei, cu procesul ei de fabricatie. Marele savant rus Timiriazev a spus: "Se stie ca de multe ori nu acordam nici o atentie celor mai remarcabile lucruri, numai prin faptul ca sunt prea obisnuite. Oare multora le-a venit in gand ca o felie de pâine de grau coapta bine este una dintre cele mai marete inventii omenesti". Intr-adevar, bucata de pâine este o inventie minunata si de mare pret a geniului uman. In ea este acumulata truda de fiecare zi a plugarului si muncitorului , truda care numai cei ce o cunosc isi pot da seama , o pot intelege si pretui cu adevarat.

(Din POVESTEA PâINII, de Elena Boldea)

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close