Ţara mea

Liviu Rebreanu şi Gimnaziul Evanghelic

-A A +A

Liviu Rebreanu şi Gimnaziul Evanghelic
Din lecturile de altădată reţinem că universitarul clujean Liviu Rusu, fost elev la Bistriţa, s-a ocupat de aspectul şcolarităţii lui Liviu Rebreanu la vârste mici.
Într-un interviu acordat în perioada sa de glorie, marele prozator spunea că a învăţat la Gimnaziul Evanghelic din Bistriţa, dar după cercetări de arhivă, Liviu Rusu, care nu era fitecine, ci doctor, în 1935, al Universităţii Sorbona, scria că Rebreanu nu apare în arhiva respectivei şcoli şi că ar fi învăţat la Şcoala Maghiară de Băieţi de pe strada Alexandru Odobescu. De ce s-ar fi lăudat Rebreanu că a învăţat la Gimnaziul German? Pentru că şcolile germane erau foarte bune şi dacă oriunde în lume absolvea cineva o şcoală germană era, zice-se, bine văzut. Se pare că avea şi Rebreanu acest orgoliu, deşi, poliglot fiind (a tradus din germană, maghiară şi franceză), nu prea avea nevoie să se dea mare, cum se spunea în copilărie.
Botezarea şcolii cu numele prozatorului va fi fost o grabă protocronistă, dar a transporta statuia din Piaţa Unirii, unde avea „spaţiu” şi era văzută de bistriţeni, pare o restrângere a respiraţiei necesare unui monument de for public. Se spune că relaţia dintre spaţiul pentru care un artist toarnă o statuie şi creaţia propriu-zisă este prea bine precizată, adică statuia nu se prea poate muta la întâmplare.
Dezvelirea unui bust Georg Fischer în faţa Gimnaziului Evangelic, pe care l-a ridicat prin străduinţa vieţii sale, pare un gest public de bun-simţ, de recunoaştere a valorii unei personalităţi a comunităţii săseşti. Lucrarea este foarte frumoasă, fiind realizată de unul dintre cei mai buni sculptori pe care îi avem, Mircea Mocanu. Bun, vine cineva, străin de Bistriţa, şi i se explică: „Domnule, acesta este Georg Fischer, dânsul a ridicat clădirea Gimnaziului Săsesc care se numeşte azi Liviu Rebreanu”. Omul ar putea întreba: „Dar de ce se numeşte Liviu Rebreanu clădirea şcolii pe care a ridicat-o Ficher? Nu ar trebui să se numească Fischer?”.
Am văzut că Rebreanu nu a învăţat acolo, că nu are o legătură cu şcoala. Alăturarea naşte întrebări la care se poate răspunde, pentru ca apoi să se dea explicaţii cu o latură puţin stânjenitoare. Într-o măsură, pare ceva neclar, un amestec. Nu ar trebui să ţinem ca fostul Gimnaziu Săsesc să se numească neapărat „Liviu Rebreanu”. De ce? Poate să se numească şi acum Colegiul Naţional „Georg Fischer”. Dacă Bistriţa şi-a dorit să-l cinstească pe Rebreanu cu o statuie şi o stradă, poate locul cel mai potrivit ar fi chiar pietonalul.
Evidenţierea preluării oraşului de către români de la saşi nu ar trebui sugerată prin statui.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.4 steluţe (7 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului bistritean

Intrebarea care se pune este ce facem cu statuia lui Liviu Rebreanu ,care intradevar nu-si mai gaseste locul in spatial inghesuit din fata Liceului .A pune semnul egalitatii intre acest mare romancier si un profesoras de liceu provincial este poate prea mult. Impresia este urmatoarea ;GOLANEALA statuilor din Bistrita continua nestingherita

imaginea utilizatorului Paul

Motto:
"Nu cerceta aceste legi,
Că eşti nebun când le-nţelegi!"
(GEORGE COSBUC)

De cand e Cretu primar, Bistriţa a ajuns pe punctul de a intrece Caracalul in materie de ciudatenii. La inceput l-a apucat nebunia mutarii statuilor care a facut praf istoria orasului. Prima isprava in acest sens a fost in 2009, prin mutatarea statuii lui Petru Rares din Piata care-i poarta numele pentru a face loc unui monument controversat, in forma de „Sula” tocmai langa Prefectura, vrand parca sa confere expresie materiala sintagmei „Sula si Prefectura”. Si conform proverbului ”Prostul nu le știe, dar le nimerește”, statuia lui Petru Rares (fiul nelegitim al lui Stefan cel Mare) a ajuns pana la urma pe Strada Florilor din Bistrita (probabil sa arate ca Petru Rares este copil din flori). Mai tarziu, in 2011 cu ocazia centenarului CNLR acelasi Cretu, a mutat fara nici o noima bustul lui Liviu Rebreanu din Piata Unirii in fata cladirii Gimnaziului Evanghelic, vrand parca sa rupa orice legatura cu originea germana a scolii. Culmea prostiei a urmat un an mai tarziu, cand pe locul bustului lui Liviu Rebreanu din Piata Unirii a fost mutat aproape pe furis bustul lui Cuza, de la IJP, in Piata Unirii fara ca primarul sa stie ca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic cu unirea principatelor sau Mica Unire. Dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica. Acum cand se apropie centenarul Marii Uniri din 1918, Primaria Bistrita a anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii, dedicat Marii Uniri din 1918, urmand ca bustul lui Cuza sa fie mutat inapoi la IJP. Si exemplele ar putea continua, fara a mai pune la socoteala kitsch-urile precum mulajele cu strutii, ouale gigant si merele de plastic. Bistriţa e oraşul în care mai toate lucrurile se întâmplă pe dos.
Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-pei...

imaginea utilizatorului Mihai

Dupa dezvelirea bustului lui Georg Fischer in fata Gimnaziului Evanghelic a aparut o situatie de-a dreptul idioata - marele romancier Liviu Rebreanu , pe acelasi calapod cu cel de-al 99-lea director al Gimnaziului Sasesc din Bistrita. Solutia este una singura, sugerata de altfel si in articolul lui Victor Stir: mutarea bustului lui Liviu Rebreanu, intr-un loc public si anume pe strada pietonala care-i poarta numele. Pe soclul ramas liber in fata Colegiului Naţional Liviu Rebreanu merita a fi dezvelit bustul Profesorului Gubesch Livius Mircea (20.05.1930 – 15.05.2005), in primul rand pentru realizarea impreuna cu generatii de elevi a Parcului Dendrologic al acestei scoli din Bistriţa. In felul acesta lucrurile s-ar normaliza , in sensul ca de numele lui Georg Fischer se leaga monumentala cladire a Gimnaziului Evanghelic, iar de numele profesorului Gubesch este legata existenta Parcului Dendrologic din jurul scolii.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close