Interviu cu vicepreşedintele CNGFF, Chassard Sylvie

Mesaj universal despre cultura populară, pe filieră franceză: „Esenţial este ca tradiţia să se transmită mai departe”

-A A +A

Mesaj universal despre cultura populară, pe filieră franceză: „Esenţial este ca tradiţia să se transmită mai departe”
La Bistriţa a fost prezent recent, la invitaţia Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc”, un grup de francezi, format din membrii ai conducerii Confederaţiei Naţionale a Grupurilor Folclorice din Franţa (CNGFF), anume Chassard Sylvie şi Caittel Bernard, alături de specialiştii în patrimoniu Caillet Yolande şi Perigaud Armele. Scopul şederii de câteva zile a fost organizarea, la Centrul pentru Cultură Tradiţională “Casa cu Lei”, a unei expoziţii de costume tradiţionale franţuzeşti, care va fi deschisă de „Zilele Bistriţei.
Cu această ocazie, Chassard Sylvie a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări privind la prezentul culturii tradiţionale din Franţa.

Aveți pasiunea pentru folclor din copilărie?
Absolut! Eu sunt de la 9 ani în grupul al cărui președinte sunt astăzi. Și am avut în familie oameni interesați de cultura populară și care mi-au transmis această cultură: dans, muzică populară și costumul tradițional. M-am format și eu ca dansatoare și interpretă de folclor. De fapt, am făcut și dans clasic până la 20 de ani și, în același timp, am învățat să cânt la vioară. Mă interesează foarte mult tot ce este legat de costumul popular care exprimă cultura noastră.

Din ce regiune a Franței sunteți?
Eu sunt din Ambazac, departamentul Haute-Vienne, situat în centrul Franței, pe colinele Masivului Central, la 300 de kilometri de Oceanul Atlantic. Trăiesc în Ambazac, o localitate foarte veche, de pe timpurile galo-romane, și mă ocup de cultura populară, fiind şi vicepreşedinte al CNGFF. Orașul cel mai apropiat de Ambazac, reper, să spunem, este Limoges, vestit pentru porțelanuri. Franța este o țară cu o cultură așezată, în sensul că are o cultură care a dat tonul în Europa mult timp.

Ce „greutate” mai are cultura populară în țara dumneavoastră?
Am avut cândva un ministru al culturii, domnul Malraux, care socotea cultura ca fiind ceva elaborat, foarte elevat, și care a arătat un interes diminuat pentru cultura populară. După acea perioadă lucrurile și-au mai revenit. Aici, în România, există șansa unui interes crescut pentru folclor și tineretul exprimă atât de frumos tradiția românească.

Ce rol joacă Filiala Franța a Uniunii Mondiale de Folclor în mișcarea culturii tradiționale?
Apartenența la IGF semnifică o multitudine de relații cu filialele membre, promovarea în străinătate, de exemplu această expoziție de costume realizată la sugestia președintelui IGF, dr. Dorel Cosma. Cultivăm costumul, dansul și muzica tradițională, respectând modul cum se făcea costumul în epoca din care provine, și cântăm, înregistrăm, promovăm muzica noastră populară, fiind foarte interesați să fie cunoscute pentru frumuseţea şi bogăţia lor. Pentru toate acestea, participăm cu ansambluri la spectacole, călătorim pentru a organiza expoziţii şi participăm la simpozioane în care se prezintă specificul culturilor tradiţionale. Trebuie să menţionez marea varietate a unor elemente vestimentare; sunt diferite de la zonă la zonă, aproape de la localitate la localitate. Apoi, se poate discuta despre confecţionarea costumelor, o activitate foarte laborioasă.

Ce ne puteţi spune despre interesul tineretului pentru cultura tradiţională?
Există tineri interesaţi de această formă a culturii şi care sunt preocupaţi să o înţeleagă. E drept că nu foarte mulţi, dar esenţial este ca tradiţia să se transmită mai departe.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close