Corespondenţă din Serbia:

Dialogurile culturale promovate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru românii de peste hotare au ajuns în Banatul sârbesc

-A A +A

Dialogurile culturale promovate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru românii de peste hotare au ajuns în Banatul sârbesc
  După acţiunile culturale similare promovate în ultimii patru ani în mijlocul comunităţilor de românii din Villanova I la Geltru (Spania), Cernăuţi (Ucraina), Chişinău (Republica Moldova) şi Rivoli (Italia), preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, vicepreşedintele Vasile Puica, secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Puica, directorii Ioan Pintea (Biblioteca Judeţeană), Gavril Ţărmure Centrul Judeţean pentru Cultură),Alexandru Găvrilaş (Complexul Muzeal BN), părintele Alexandru Vidican – protopopul Bistriţei, consilieri judeţeni şi membrii ansamblului profesionist “Dor Românesc”, se află în acest sfârşit de săptămână în mijlocul însemnatei comunităţi de români din oraşul sârbesc Vârşeţ, în cadrul proiectului intitulat sugestiv “Dialoguri culturale”. Delegaţia a fost întâmpinată, vineri seara, cu bucurie, de către preoţii Adrian Boba (administratorul catedralei ortodoxe din Vârşeţ) şi Cristian Bărbuţ (paroh în Seleuşeni).
  Evenimentele principale ale vizitei au fost programate pe parcursul zilei de sâmbătă. Astfel, în cursul dimineţii, oficialităţile din Bistrița-Năsăud au vizitat catedrala ortodoxă, fiind întâmpinaţi de episcopul vicar Manuel Topolog, protopopul Adrian Boba, preotul Cristian Bărbuț. S-a vorbit despre necesitatea păstrării limbii şi, implicit, a identităţii naţionale.
  „Numărul românilor din Serbia este în scădere, nu suntem nici mulți, nici puțini. Ne bucurăm că românii de aici au reușit să-și păstreze credința, limba, tradițiile. În numele meu personal și a preasfințitului părinte Siluan, vă urez un bun venit și să vă simțiți ca acasă”, episcopul vicar Manuel Topolog .
  „Ne-ați urat să ne simțim ca acasă, chiar ne simțim ca acasă. Avem istorii comune, Bistrița este un burg săsesc, aici, Vârșețul, avea populație majoritar germană și avem o istorie oarecum comună. Știm că viața fraților noștri români nu e foarte simplă și, de fiecare dată când nu ești acasă, e mai complicată, dar mă bucur foarte mult că sunteți o comunitate unită, că încercați să vă ajutați unii pe alții și gestul nostru e de stimă și dragoste și sper să reușim să vă facem să vă simțiți că nu sunteți abandonați, că vă iubim, că vă considerăm a fi frații noștri. În calitatea mea de reprezentant al celor 330.000 de locuitori ai județului, mă bucur foarte mult că pot transmite mesajul lor de prietenie”, a declarat la rându-i președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan. Despre păstrarea identităţii naţionale a vorbit şi Alexandru Pugna iar cantautorul de muzică folk şi jurnalistul Florin Săsărman a interpretat cuonoscuta priceasnă “Nu lăsa, Măicuţă, să pierim pe cale”.
  Acum patru ani catedrala ortodoxă din Vârşeţ a celebrat un secol de existenţă, bistriţenii aflând cu bucurie că, în 1913, impunătorul lăcaş de cult a fost sfinţit de către primul patriarh al României, ÎPS Miron Cristea, unul dintre academicienii Năsăudului. Potrivit episcopului Manuel, la ora actuală episcopia ortoxă română a Vârşeţului numără 40 de biserici, însă numărul credincioşilor este în scădere.


  De la biserică, delegaţia a ajuns la Consulatul General al României, unde a fost primită de consului general Gheorghe Dinu. Consulul a prezentat date despre comunitatea de români din zonă, cu referire la sistemulde educație, făcând referire la elevii din zona Vârșeț, care aleg, din ce în ce mai puțin, să învețe în limba română. De asemenea, consului a adus în discuție problema lipsei de plăcuțe bilingve în localități sârbești cu populație majoritar românească.
  De la Consulat s-a ajuns apoi la Primăria orașului Vârșeț, unde au avut loc discuții cu Mariana Golonevici – reprezentanta românilor în Consiliul Vârșeț, cu Ioan Cismaș – președintele executiv al Consiliului Național al Minorităților Românilor și cu reprezentantul sârbilor din Primăria Vârșeț.
  De la orele amiezii de sâmbătă, Muzeul Concordia a găzduit Colocviul ”Petru Cârdu”: lansarea cărții ”Starea vremii” de Petru Cârdu, o antologie de proză ţi interviuri îngrijită de Ioan Pintea, cu participartea unor scriitori din Bistrița, Cluj, Timișoara, București, Vârșeț, și o expoziție de carte și grafică Petru Cârdu, acesta fiind un renumit ziarist şi publicist, poet, traducător, critic literar şi editor al comunității românești din Banatul sârbesc, născut în 1952 și decedat în 2014.
  Seara s-a încheiat cu un impresionant concert de gală susţinut de ansamblul profesionist “Dor Românesc” al CJ Bistriţa-Năsăud, în care au excelat soliştii dansatorii pregătiţi de Adrian Paşcu, instrumentiştii Emilian Coruţ şi Mihai Spân, şi soliştii Ioachim Spân, Larisa Bozbici, Veronica Bălan, Felix Gălan, Ioan Dordoi, Domnica Dologa şi Alexandru Pugna. “Este important să fim uniţi în suflet, trăiri şi credinţă. Acestea sunt elementele care ne vor aduce mai aproape. De aceea, am venit aici la dumneavoatră. A fost o acţiune gândită de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud iar în ultimii ani suntem prezenţi în comunităţile româneşti de peste hotare, pentru a dovedi că ne pasă de ei. Vrem să fim împreună pentru că acesta este idealul de veacuri al poporului nostru”, au fost cuvintele cu care Alexandru Pugna şi-a luat la revedere de la spectatorii prezenţi în sală.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close