Lucian Blaga, „izgonit” din Bistriţa, casa lui, lăsată pradă uitării...

-A A +A

Lucian Blaga „izgonit” din Bistriţa, casa lui, lăsată pradă uitării...
  Urmele locuirii filosofului Lucian Blaga la Bistriţa sunt ca şi şterse. Casa de pe Dealul Târgului în care a locuit marele poet şi filosof este în curs de demolare, după ce proprietarii imobilului, cumpărat şi locuit cu intermitenţe între 1938 şi 1940 de Blaga, şi-au ridicat în aceşti ani, în apropiere, o casă nouă, frumoasă.
  Nu era treaba proprietarului conservarea casei, ci a bistriţenilor, de la autorităţi, la simpli cetăţeni. După proiecte grandioase de centre culturale, rostite de unii, cu simpozioane filosofice de anvergură mondială, s-a renunţat la toate. Cetăţenii nu s-au arătat pasionaţi de o iniţiativă de a conserva memoria celui mai mare filosof român, autorul unei opere care, după păreri autorizate, poate sta lângă Hegel.
  Noi, bistriţenii, putem să demonstrăm pentru chestiuni inspirate de ONG-urile din Bucureşti, dar pe ale noastre nu le luăm în seamă, fiind prea mărunte. Printr-o „inginerie”, a fost vândută sala de spectacole, aproape terminată, din imobilul „Metropolis”, numărul spectatorilor fiind limitat azi la sălile relativ mici din Bistriţa. Dărâmarea casei lui Blaga este a doua mare pierdere.
  Concitadinii noştri maghiari, cinste lor, îi comemorează anual pe secuii veniţi să lupte pentru Bistriţa şi omorâţi de Basta la 1600, pe când se retrăgeau spre Budac. Noi nu păstrăm o urmă a vieţuirii lui Blaga în Bistriţa. Şi totuşi, în Bistriţa s-au făcut atâtea lucruri frumoase. Poate se construieşte o casă nouă cu arhitectura celei vechi, cum s-a făcut cu cea a lui Andrei Mureşanu.
  Altfel, funinginea de pe obrazul nostru nu va fi spălată de toată apa lacului Colibiţa.

  foto: Jeniţa Naidin

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (6 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Ce vă miraţi aşa de mult?
  Dacă cardinalul Iuliu Hossu a fost dat uitării chiar în comuna sa natală, Milaş, de către edilul şef et. comp.!
  Aşa că: "cine are minte să ia aminte!"

  imaginea utilizatorului vizitator

  Nimic din ce-i facut de mana omului nu e vesnic pe pamant .
  Totu-i trecator, lucru de care era convins insusi Lucian Blaga, asa cum rezulta din poezia sa intitulata IZVORUL:
  Împărăţii s-au prăbuşit.
  Războaie mari ne-au pustiit.
  Numai în Lancrăm sub răzor
  rămas-a firav un izvor
  Si totusi, in Bistrita exista strada Lucian Blaga, o portiune din drumul DN 17 C, de la intersectia cu Calea Moldovei pana la Drumul Dumitrei Nou, unde se afla si casa poetului luminii.

  imaginea utilizatorului ioan rus

  Cum nu este nimic veșnic pe pământ, e demnă de înveșnicit istoria și cultura poporului român. Dacă pierdem câte unul pe drum, e de rău...pentru noi.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close