Meşterul Flore Urs bate fierul cât e cald de peste 60 de ani

-A A +A

Meşterul Flore Urs bate fierul cât e cald, cu folos, de peste 60 de ani
  Din vreme în vreme, marţea şi vinerea, din piaţa Decebal se poate cumpăra şi câte o sobă, mai mare sau mai mică, şi câte o unealtă, toate produse de meşterul Flore Urs din Mijlocenii Bârgăului, care se îndeletniceşte cu arta sa de mai bine de 60 de ani.
  Născut în 1942, Flore Urs a început să înveţe încă de când avea 13 ani să încălzească fierul şi să-l bată pe ileu, pentru a modela potcoave, seceri, topoare, securi şi altele asemenea. A fost mai întâi ucenicul fratelui său, Tănase, care a învăţat meseria în armată.
  Toată viaţa am trăit din această meserie, în afară de câţiva ani când am lucrat cu caii la tragerea lemnului la rampă, în pădure, pe vremuri, la Întreprinderea Forestieră”, ne-a spus Flore Urs, mărturisind că în câteva rânduri a fost căutat acasă şi chemat să lucreze la Cluj-Napoca, dar pe atunci avea familie şi a refuzat.
  Fără a fi prea vorbăreţ, meşterul povesteşte că a învăţat să lucreze totul „de la A la Z”: „Fac sobe, leg carul, căruţe, ştraifuri, trag raful pe roată, mă rog, tot ce trebuie. Mi-am făcut scule pentru lucru, mi-am şi cumpărat”.
  Lesne de înţeles, nici a lui nu-i o meserie uşoară şi are „dedesubturile” ei: „Ca să potcoveşti boi, bivoli, cai trebuie să fii atent, pentru că unii sunt nărăvaşi, lovesc”.
  Pentru a avea comenzi tot anul, meşterul îşi orientează activitatea după anotimp: ,,Primăvara - sape, hârleţe, săpăligi, vara – seceri, toamna - securi, topoare, scoabe, tot ce se cere”.
  Întrebat care este marele secret al fierăriei, meşterul Flore Urs a spus, fără să ezite: ,,Să-ţi placă meseria şi să baţi fierul cât e cald”.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Nasaudean

  Pai astazi, ca sa te "califici " in meseria de "fierar al satului " , mai intai trebuie sa faci obligatoriu liceul, sa-ti iei bacul, sa faci o facultate ...cu licentza, sa faci si un master acolo in ceva ( chiar daca-s la "pune x-ul " toate ) si dupa cei 8-10 ani de asa zise "studii" ... te rogi frumos de " Badea Flore " ... sa te invetze sa fi ... " fierar " , sa potcovesti caii si vitele din sat !
  La fel este si cu celelalte meserii de papucar, frizer, croitor, instalator de apa, gaz, canal... electrivcian, zugrav sau laptar in sat etc. etc.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close