|

Artiștii plastici NIT-uiesc de zor la Sângeorz-Băi

-A A +A

Artiștii plastici NIT-uiesc de zor la Sângeorz-Băi
  A XXVIII-a ediţie a Simpozionului de artă contemporană artFORest continuă tradiţia seriei de simpozioane iniţiate de Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, care au căpătat, de-a lungul timpului, renume internaţional. Ediţia din 2017 se întemeiază pe principiile fondatoare care guvernează evenimentele organizate de muzeu, şi anume unitatea prin diversitate. Pornind de la multitudinea stilistică a artiştilor invitaţi, care interferează pozitiv cu mediul natural ideal, transformându-l într-un spaţiu de creaţie comun, în ediţia din 2017 artiștii vor utiliza metalul (corten), lemnul, fierul forjat și lutul. Nu va exista, totuși, o tematică impusă, artiștii invitaţi fiind liberi să aleagă orice subiect doresc. Proiectul „NIT” se concentrează în jurul ideii de revitalizare a tehnologiilor tradiţionale de prelucrare a fierului și de integrare a lor în cadrul artei contemporane; el se dorește o alternativă tehnologică și plastică pentru realizarea unor structuri spaţiale din fier forjat, prin utilizarea în exclusivitate a uneltelor și tehnicilor tradiţionale de fierărit (ciocane, clești, dălţi, dornuri, nituri, foale, prelucrare la cald etc.). Importantă este și latura performativă a artistului, care, pe parcursul realizării lucrării, creează un spectacol. Simpozionul va avea drept rezultat organizarea unei expoziţii de grup găzduite de Secţia de Artă a Complexului Muzeal Judeţean, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz–Băi, și, ulterior, la București, precum și publicarea unui catalog al simpozionului. De asemenea, lucrările vor constitui patrimoniul secţiunii de land art a Muzeului de Artă Comparată Sângeorz–Băi, unică în România. Printre invitaţii la Simpozion se numără artiști precum Nicolae Fleissig (Franţa), Marton Viorel Simion, Cătălin Oancea, Marius Purice, Elena Scutaru, Marcel Scutaru și Maxim Dumitraș.
  Evenimentul se desfășoară sub patronajul Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud și Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, în perioada 1-15 august, pe Domeniul Artelor din Dosul Gârciului.

  Maxim Dumitraș

  foto: David Bodescu

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close