|

Proiectul de lege privind organizarea și finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România, adoptat de Guvern

-A A +A

Proiectul de lege privind organizarea și finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România, adoptat de Guvern
Proiectul de lege privind organizarea și finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România a fost adoptat, miercuri, de Guvern, se arată într-un comunicat al Executivului, remis Agerpres.
Conform sursei citate, statul român finanţează și organizează activitatea de vaccinare în România și, totodată, asigură vaccinuri eficace și sigure, autorizate în mod corespunzător, conform legii.
Totodată, proiectul de act normativ instituie obligaţia vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie.
Categoriile de vaccinări obligatorii sunt: vaccinările cuprinse în Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii; vaccinările impuse de situaţii epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice și private; vaccinările pentru alt personal din unităţile publice și private care prin natura atribuţiilor sunt expuse suplimentar la boli infecţioase sau pot reprezenta surse de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern.
Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinţilor, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială”, se spune în comunicat.
Potrivit Executivului, în cazul vaccinării obligatorii consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vaccinare a copilului se face în scris.
„La data înscrierii într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B”, se spune în comunicat.
Conform Guvernului, statul român, prin Ministerul Sănătăţii, CNAS și ministerele și instituţiile cu reţea sanitară proprie, finanţează și organizează activitatea de vaccinare în România.
De asemenea, proiectul de lege prevede înfiinţarea și funcţionarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativă a Ministerului Sănătăţii, cu rol în elaborarea Strategiei Naţionale de Vaccinare și coordonarea activităţii de vaccinare la nivel naţional. În cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene și a Capitalei se vor înfiinţa Comisiile de vaccinare.
Potrivit Guvernului, pentru responsabilizarea și asumarea atribuţiilor prevăzute în proiectul de act normativ, au fost stabilite „sancţiuni corecte și echitabile” pentru fiecare dintre actorii implicaţi în procesul de vaccinare: instituţii ale autorităţilor publice centrale și locale — MS, INSP, Direcţiile de Sănătate Publică judeţene și a municipiului București, instituţii de învaţământ, direcţiile generale de asistenţă socială și protecţie a copilului; furnizorii de servicii medicale de vaccinare; părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor eligibili la vaccinare; producătorii și distribuitorii de vaccinuri.
De asemenea, proiectul de lege creează cadrul legal necesar pentru intervenţia eficientă a autorităţilor în situaţii epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile și prin constituirea de echipe de intervenţie speciale.
Totodată, actul normativ stabilește constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile, cel puţin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Stocul va fi folosit în situaţii epidemiologice speciale sau în cazul înregistrării unor discontinuităţi de aprovizionare la nivelul producătorilor de vaccinuri.
Statul român, prin Ministerul Sănătăţii, își asumă asigurarea condiţiilor pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării, precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relaţiile de cauzalitate”, se spune în comunicat.
Normele de aplicare urmează să fie aprobate în 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial.
Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare, se mai spune în comunicat.

Agerpres

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Nasaudean

Ce le tot suflati in "bakc" tuturor na.rozilor ! Dati o lege prin care OBLIGATORIU toata lumea sa fie vaccinata si cu asta basta ! Nu va mai tot uitati la cei care sunt impotriva la orice si care prin nevaccinare raspandesc tot felul de boli si virusi, celeilalte categorii de populatie, de care n-ai cum sa-i "separi " si sa-i "izolezi " ! Ceausescu nu li s-a uitat in "bakc" celor Gica Contra. Toata lumea a fost vaccinata si "gata" ... si uitati ca astazi "decretzeii" sunt bine multam... si sunt cei mai veritabili ... "pensionari" ori imediat in prag de pensionare !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close