Ce aveți, fraților, cu Mircea Vulcănescu?

-A A +A

Ce aveți, fraților, cu Mircea Vulcănescu?
Principiul „political correctness” (corectitudine politică, n.red.), în ceea ce-i privește pe filozoful și gânditorul Mircea Vulcănescu și pe poetul Radu Gyr, a fost aplicat distorsionat recent, în anumite împrejurări. Da, după atâția ani, din 1948, de când o instanță ilegitimă a regimului comunist, Tribunalul Poporului, l-a condamnat pe Mircea Vulcănescu la ani de temniță grea pentru „vina” fabricată atunci, învinuit de crime de război, după atâția ani, la insistențele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR) din București, Mircea Vulcănescu este, astăzi, condamnat a doua oară „pentru dezastrul adus țării până în 1945 și aceea de criminal de război”. Această decizie a INSHR este incredibilă, iar demersurile făcute de directorul acestei instituții, Alexandru Florian, către Ministerul Afacerilor Interne, de a-l scoate din cultura română prin ștergerea numelui său de pe anumite instituții și înlăturarea statuilor închinate lui (acolo unde sunt) sunt scandaloase și aduc grave prejudicii imaginii României în plan internațional.
Îndrăzneala INSHR de a aduce ofense statului român ar avea la bază Legea 217/2015, care reglemeantează ridicarea sau menținerea în locuri publice de statui, grupuri statuare, plăci comemorative referitoare la persoanele vinovate de săvârșirea infracțiunilor de genocid contra umanității și crimelor de război, doar că această lege este incoerentă și ușor interpetabilă, permisivă, fapt arătat desori de mai mulți opinenți care s-au exprimat la aceasta până în prezent. INSHR mai face trimitere la OUG nr 31/2002 care privește doctrinele fasciste și tratarea trecutului fascist al României. Dar INSHR nu face referire și la noua Lege 127/2017, care declară Ziua de 14 mai „Zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”. De ce l-am pomenit și pe poetul Radu Gyr, voi arăta mai jos.
Ca urmare a adreselor întocmite de instituția de tristă faimă pomenită (ai cărei lucrători sunt plătiți din bani publici, rețineți), la 29 iunie a.c., consilierii Sectorului 4 din București au aprobat schimbarea numelui Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”. Fac pariu că acei consilieri habar nu au cine a fost și este Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai străluciți reprezentanţi ai generației interbelice.
Aceeași adresă a fost expediată de INSHR, prin MAI, Primăriei și Consiliului Local din comuna Bârsana. Propunerea instituției din București a fost respinsă în unanimitate de consilierii locali, în frunte cu primarul Teodor Ștefanca și preotul ortodox Gheorghe Urda. În Bârsana este Școala Generală „Mircea Vulcănescu”, iar în curtea școlii este ridicat bustul marelui om de cultură, pe piedestalul căruia e încrustat în marmură un fragment din apărarea lui Mircea Vulcănescu în fața Tribunalului Poporului, care l-a amenințat că „va da socoteală!”. Iar Mircea Vulcănescu a răspuns impecabil: „Ție, Baciule Vasile din Bârsana Maramureșului, îți dau astăzi aici, mai presus chiar de această Curte, socoteală!”. Apărarea filozofului era justificată. În anii 1930-1932 Mircea Vulcănescu, împreună cu Dimitrie Gusti, au fost într-o cercetare sociologică în Bârsana. Aici Vulcănescu l-a cunoscut pe Baciul Vasile Bologa cu care a stat în lungi discuții, Mircea Vulcănescu lăsându-se fascinat de inteligența acestui om simplu, țăran, căruia i-a purtat un respect de icoană până la moarte. Pe biroul lui din Bucureșri avea fotografia Baciului Vasile. Ca atare, legătura cu această parte a Maramureșului a lui Mircea Vulcănescu a fost trainică și plină de venerație. De aceea în 1995 bârsanii au hotărât să-l cinstească pe Mircea Vulcănescu așa cum au considerat ei de cuviință. Iar avestismentul bârsanilor trimis la București, drept răspuns la solicitarea INSHR, a fost: „Pe aici nu se trece!”. În veci!, au declarat consilierii. Motivul acestei respingeri a fost argumentat amplu și pe înțelesul tuturor. Poate au să priceapă și cei de la INSHR. De altfel, MAI a revenit asupra adresei INSHR și a comunicat cu privire la scoaterea din cultura română a unor personalități, conform unor solicitări, că astfel de adrese se vor soluționa numai de către consiliile locale din teritoriu. Este destul că Sectorul 4 din București, prin consilierii săi, s-a făcut de rușine.
La Consiliul Municipal Cluj-Napoca a sosit o adresă similară, dar cu trimitere la poetul Radu Gyr, marele poet al închisorilor comuniste din România. Concret, numele străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca trebuia schimbat cu numele unui sculptor ungur. Dar pe adresa CJ Cluj, a Consiliului Municipal Cluj-Napoca, au sosit sute de petiții și proteste față de demersul INSHR din București, astfel încât în ședința CM C-N decizia cu privire la Radu Gyr a fost scoasă de pe Ordinea de zi. Ce surprinde și mai tare în adresa INSHR e faptul că Radu Gyr este, de fapt, unul dintre fondatorii Teatrului Barașeum, care după 1945 a devenit Teatrul Evreiesc de Stat din București, unic în Europa.
Tema de mai sus este foarte largă. Avem numeroase amănunte. Vom reveni.

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Ştefan

Oculta care conduce lumea asta nu doreşte ca românii să ridice capul. Noi nu trebuie să avem repere de politicieni patrioţi şi naţionalişti, să nu avem instituţii reprezentative (de aceea Boc Emil a înlocuit codurile care datau din timpul lui A. I. Cuza), să nu avem nimic. Dacă ne vom ridica fruntea din pământ, vom canstata că suntem o forţă în U.E., iar ţări precum Spania, Portugalia, Grecia, Slovacia, Ungaria etc. vor rămâne mult în urma noastră.

imaginea utilizatorului Alexandru

Este gresit sa se reproseze INSHR si domnului Alexandru Florian cele de mai sus. Decat atata revolta verbala fata de un domn respectabil care nu face altceva decat sa ceara respectarea legii era mai potrivit ca una din multele asociatii sau persoane care au sesizat aberatia sa initieze o procedura in instanta pentru anularea respectivei sentinte. Pe de alta parte este si mai aberant si nociv pentru societatea romaneasca faptul ca colaboratori odiosi ai regimului comunist, partasi la faradelegile si complici la crimele regimului comunist sa fie omagiati, laudati, comemorati. Un exemplu in acest sens e Patriarhul Rosu, Justinian care este conemorat anul acesta laolalta cu rezistenta anticomunista. Fata de o asemenea nerusinare mi sa pare mai degraba ca ar trebui sa ne revoltam.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close