Despre Titu Maiorescu, la „Conexiuni”

-A A +A

Despre Titu Maiorescu, la „Conexiuni”
La Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” s-a desfășurat joi, de la ora 18.00, întâlnirea pe luna august a Societății Scriitorilor ,,Conexiuni”, moderată de președintele Elena M. Cîmpan, care a deschis agenda cu prezentarea unor impresii de lectură despre Titu Maiorescu și a unui portret al criticului cu un atât de semnificativ impact în cultura românească. Zorin Diaconescu a subliniat aspectul fondator al activității lui Maiorescu privind abordarea operei literare din perspectiva estetică în cultura noastră, de asemenea, s-a referit la situația atât de diferită pe măsura trecerii timpului, până în prezent, când practic nu mai este cu putință a lectura toată literatura care se tipărește și nici a fi ierarhizată critic și responsabil, nici a parcurge întreaga presă literară. Gheorghe Mizgan a exprimat speranța realizării în viitor a unui program informatic care să evalueze obiectiv opera literară, iar Ștefan Veșcari a urmărit portretul lui Titu Maiorescu în „Istoria literaturii române” a lui Adamescu și în cea a lui Alexandru Piru. În secțiunea a doua a întâlnirii, Elena M. Cîmpan și Menuț Maximinian au relatat aspecte foarte plăcute ale călătoriei culturale de reprezentare a „Conexiunilor” în Canada, pe câmpul românilor de la Hamilton. Conferințele lor despre Arghezi, respective Coșbuc s-au bucurat de succes. Partea de final i-a aparțin lui Zorin Diaconescu, care a explicat ca șansa pătrunderii în alte literaturi se găsește în publicarea unor echivalențe ale cărților în limba engleză. Au mai participat la întâlnire Victoria Fătu Nalațiu, Rodica Fercana, Alexandru Bar, Alexandru Cristian Milos, Ana Zăgrean și Marilena Toxin.

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close