|

Polițai să-ți dea mămica!

-A A +A

Polițai să-ți dea mămica!
Trec mereu pe lângă Academia de Poliție „Alexandru Ion Cuza” de la Băneasa. De ani de zile mă surprinde un lucru. Cu fiecare vară, aglomerația din preajma acestor universități de ofițeri se mărește vizibil. Ce să înțeleg din asta? Că pentru cei tineri și pentru părinții lor a devenit din ce în ce mai interesant și mai tentant să urmeze o carieră în domeniu. Doar nu pericolul și riscurile pot să determine un asemenea interes enorm pentru o profesie care a generat și atâtea bancuri!? Adică să devină polițiști doar de amorul artei. Parcă toate mamele de domnișoare ar cânta o melodie faimoasă printre studenți, mai ales la petreceri: „Polițai să-ți dea mămica?”.
Haina de poliție impune respect, zic oamenii simpli, salariile sunt bunicele, dacă nu măricele, există și o soldă pentru îmbrăcăminte, ce mai, nu-i rău deloc. Plus un etc. despre care toți se feresc să vorbească. La acest etc. ar trebui subînțelese tot felul de avantaje care nu sunt acceptate în public, dar care funcționează la greu. De regulă, sunt formulate la modul aluziv, deși ele există cu siguranță.
Am cunoscut pe cineva care a avut o piață agroalimentară în sectorul lui de responsabilități și nu a cumpărat niciodată nimic de acolo. Și care mai avea și o zicală tipic românească: „Nepoate, mâncăm de la locul de muncă!”.
Mai mulți chestori (un soi de generali de Interne) s-au pensionat la 45 de ani cu pensii de peste 10.000 lei și apoi s-au reangajat consilieri ai ministrului. Când a izbucnit scandalul pensiilor speciale, iar exemplele de la MAI au început să curgă, doamna ministru a ieșit la rampă să ne spună că și dânsa are cinci asemenea exemple de mari specialiști, foști chestori (adică generali) și care s-au retras cu pensii enorme, beneficiind și de enorme salarii de consilieri. Ei bine, minune a minunilor! Chestorii (generalii în cauză) au renunțat la salariul incriminat de consilier și o sfătuiesc pe doamna ministru pe gratis. Carevasăzică, generalii la 45 de ani sunt fericiți să lucreze pentru Ministerul Administrației și Internelor pe gratis. Vor să recompenseze populația cu muncă pe gratis, ca o binefacere. Sună ilogic, trăsnit și dubios. De ce nu recurg la asemenea binefaceri și alți generali, de armată, de SRI, de SPP sau de la SIE?
Nu avem un răspuns clar pentru că ar trebui să presupunem că acești consilieri benevoli, adică voluntari, obțin niște avantaje invizibile sau comit mai rar sau mai des un soi de trafic de influență cel puțin de valoarea salariilor pierdute. Altfel rămâne de neînțeles de ce generalii au devenit pe neașteptate niște patrioți amabili, mai ales că s-au asigurat de o pensie greu de atins în orice altă profesie.
Tot în ultima perioadă s-au întâmplat și câteva accidente. Doi polițiști au murit în urma violențelor petrecute în timpul serviciului. Regretabil și condamnabil. Valul de indignare a dus până acolo încât ministrul, copleșit de dramatismul situației, a ieșit la rampă să ne anunțe că va cere înăsprirea pedepselor. Pentru ultraj la adresa polițiștilor să se ajungă la pedepse de până la 25 de ani și pentru crimă să se ajungă până la detenția pe viață.
Care dintre toate acestea să aibă un rol mobilizator atât de puternic, încât în jurul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” nu mai încap nici mașinile, nici oamenii?
Nu pot da un răspuns care să mă mulțumească. Mă tem că acest interes enorm pentru academiile de poliție și de informații ascunde și altceva. Nu mai avem o concurență nebună nici la medicină, nici la drept, nici la politehnică, nici la ASE. Nimeni nu mai vrea să devină ziarist. Prezentatoare de timp probabil și crainică de politică, sigur că da. Moda pare să se îndrepte totuși spre ofițer de poliție și de SRI.
Era să uit. Și spre meseria de politician și, dacă se poate, de parlamentar.

Cornel Nistorescu

Material preluat din Cotidianul.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3 steluţe (2 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Nasaudean

Da "gratis " pe dr.acu ! Suna frumos sa spui public faptul ca "prestezi ceva gratis " pentru public... dar cu conditia BINE-NTZELES... sa "lase pensiile" asa la nivelul prost facut si conceput, adica sa ia pensie de 2 ori cat fostul salar, desi ei au primit salar din fondul statului fara sa contribuie la el cu nimic altceva, decat cu "munca la stat " , la fel ca si celelalte institutii publice, tot ale statului ( sanatate, invatzamant, administratie ... etc. etc. ) si care n-au aceste avantaje .
Sa scoti la pensie persoane in floarea varstei, motivand faptul ca "sunt inapti muncii respective " , dar sa-i lasi sa munceasca in cumul de pensie cu salariul... tot la stat ( adica dupa aia dintr-odata sunt apti de munca ... ) si maiales coroborat cu fapotul ca sistemul de "politie a statului " ramane fara "meseriasi " in locul lor sa angajezi "copii " fara aproape nici o scoala si experientza de viatza macar... apoi credem ca-i PROSTIA... PROSTIILOR DE PE LUME... !
De fapt nu-i prost cine mananca... cu mai multe guri , ci hal care da ca "cia.ca.naul si ne.ro.dul"... !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close