|

De ce nu cumpără americanii brânză?

-A A +A

De ce nu cumpără americanii brânză?
Nespus de comic îmi pare schimbul de mesaje dintre oficialii americani și români. Americanii, de la Trump în jos, vorbesc aceeași limbă. Cea a interesului american, exprimat când direct, militar și strategic, când financiar sau în materie de resurse umane. Achiziţiile de echipamente militare o dovedesc cu prisosinţă. De la președintele Trump la ambasadorul SUA la București, aliaţii noștri sunt coerenţi și își urmăresc interesele cu acribie. Și în Arabia Saudită, și în Qatar, și în celelalte ţări proamericane, inclusiv în România. Americanii sunt constanţi și își susţin pe faţă gruparea politică și civică pe care și-au alcătuit-o cu grijă. Ei luptă alături de ea pe micile ecrane și în presă și dau parteneriatului strategic cu care ne tot fălim un conţinut profitabil. O achiziţie de 4 miliarde de dolari la nivelul SUA nu înseamnă mult. Dar, adunate, aceste livrări de echipamente militare dau faimoasa forţă a industriei americane în slujba căreia se află și președintele, și armata de ambasadori și diplomaţi.
De unde preocuparea aceasta exagerată pentru soarta Laurei Codruţa Kovesi? Sună frumos când este vorba despre statul de drept, dar când ajungem la abuzurile unor procurori de la DNA, la acţiunile devastatoare ale Binomului tolerat în toate acţiunile păguboase la adresa statului de drept, minunaţii noștri parteneri nu mai zic nimic. Ei împart medalii doar generalilor și oficialilor care îi sprijină pe muchie de cuţit. Din acest punct de vedere, trebuie spus că, indiferent care sunt serviciile făcute de George Maior și Florian Coldea, ei nu au fost niciodată decoraţi de statul american. Au primit doar niște medalii de la CIA, numai ei doi și directorii agenţiei de spionaj știind bine pentru ce merite!
Derularea anticorupţiei din România a convins multă lume că independenţa DNA este doar o chestiune de accepţiune. Iată ce spunea mai ieri Hans Klemm, când a auzit de modificările propuse la legile Justiţiei: „Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent, precum și de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie. Statele Unite au luat cunoștinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar”.
Declaraţia lui Hans Klemm este absolut la fel cu cea a lui Mark Gitenstein de pe vremea președintelui Traian Băsescu. Și acesta o ţinea săptămânal cu statul de drept. Și atunci americanii susţineau statul de drept în viziunea președintelui în funcţiune, indiferent câte nenorociri a derulat sub nasul lor (ca să nu zic de acordul acestora). Și care a fost sau este acum profitul ambasadorului Gitenstein? Nu-i crapă nici obrazul, nici buzunarul pentru toate zicerile de atunci.
Nu ne rămâne decât să așteptăm să vedem ce urme va lăsa Hans Klemm la sfârșitul mandatului său și care a fost preţul bătăliei pentru „un sistem judiciar puternic”. Sigur, nu este vorba despre o verificare a raportului calitate-preţ în cazul achiziţiei de avioane F16! Și nici despre o cercetare a modului în care autorităţile române au făcut demersuri la Washington pentru achiziţiile în regim offset în baza contractului pentru cumpărarea rachetelor Patriot. Și ce s-a întâmplat cu celelalte contracte în regim offset ce derivau din precedentele achiziţii de tehnică militară.
Un stat de drept din Europa de Est, politicos și prietenos cu partenerii săi strategici, nu va pune niciodată problema contractelor offset. Nici nu mi-o imaginez vreodată pe Laura Codruţa Kovesi investigând aceste obligaţii legale, ignorate inexplicabil de funcţionarii și demnitarii români. Cel puţin în relaţia cu SUA!
De altfel, nici nu-mi imaginez cum vor funcţiona achiziţiile și contractele offset cu un ministru ca Adrian Ţuţuianu, lemn Tănase în chestiuni de apărare, dar mare artist în materie de tras sfori.
Probabil că numai „superioare” raţiuni l-au determinat pe Klaus Iohannis să accepte atât de senin un personaj atât de „aerian” la Ministerul Apărării.
După cum au arătat lucrurile în discursul lui Tudorel Toader (la Antena 3) și după cum a venit și a plecat Hans Klemm de la Ministerul Justiţiei, am înţeles că viziunile ambasadorului nu se prea potrivesc cu cele ale ministrului. Iar interesele nu se pupă.
Americanii nu vor să cumpere brânză din Romania. Îi interesează numai vânzarea de tehnică militară.

Post Scriptum: În România, în subordinea Guvernului, funcţionează Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (str. Pictor Alexandru Romano, nr. 19). Rolul Oficiului este să încheie tranzacţii în compensare la achiziţiile de tehnică militară. Adică noi cumpărăm rachete și vindem aceleiași ţări echipamente de valoare similară sau apropiată. Sau producem ceva împreună în compensarea respectivei achiziţii militare.
Putem afirma că în aceste cazuri se zice că funcţionează!

Cornel Nistorescu

Material preluat din Cotidianul.

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

E posibil ca americanii sa cumpere brânză de la noi. Nu intamplator pe 30 mai, 2017 , ministrul agriculturii Petre Daea pleda pentru folosirea oii ca brand de tara, argumentand ca "oaia este o statuie vie", dupa care adauga entuziasmat: "Uitati-va dvs in orice parte a tarii cat de frumos este acest animal pe pasunile verzi ale tarii romanesti".
Ba mai mult, la sfarsitul lunii iulie, indemnul lui Daea catre ciobanii stransi la un festival in comuna Jina, judetul Sibiu, a fost : ''Sa aveti grija de oi si sa aveti incredere in Guvern''.
Asa ca, facand haz de necaz, inca nu-i timpul pierdut ca americaii sa cumpere brânză românească.

imaginea utilizatorului Barbier

Mă întreb ce legătură are acest ziarist bucureștean zilnic la Mes. de BN? Pilă,interese?

imaginea utilizatorului Barbier

Ce nu vă convine?

imaginea utilizatorului Vizitator

S-a dus si el moca la munte si hai sa scrie ceva la Mess sa nu moara de plictiseala cind afara ploua...

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close