Invitaţie la lectură

„Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”

-A A +A

„Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”
Allan Karlsson locuia în căminul de bătrâni din Malmkӧping, orășel din regiunea sudică a Suediei. În ziua aceea împlinea 100 de ani, iar cei din cămin organizau în cinstea lui o sărbătoare la care participa inclusiv șeful consiliului comunal al primăriei. Cum Allan nu avea chef de petrecerea organizată în onoarea lui, cugetă și nu șezu mult pe gânduri. Sări pe fereastra de la etajul întâi al camerei unde locuia și dispăru. Cu această informaţie începe romanul de acţiune cu titlul de mai sus, de Jonas Jonasson (Editura Trei, București, 2011 – traducere de Liliana Donose Samulsson).
Allan Karlsson s-a născut pe 2 mai 1905, în gospodăria părinţilor din Yxhult, orășel de provincie aflat la sud-vest de Stockholm. La vârsta de nouă ani a avut ocazia să facă o reverenţă în faţa regelui Karl al XIV-lea Johan al Suediei. Tatăl lui Allan era un om grijuliu și furios. Allan avea 11 ani când tatăl său a rămas fără serviciu, apoi și-a făcut geamantanul și a plecat în Rusia ca să-l răstoarne pe ţar. Când a văzut tatăl lui Allan ce fac rușii la Moscova, în rarele scrisori pe care le trimitea acasă a scris la un moment dat că dacă ar vedea lumea cum arată alfabetul rusesc nu s-ar mira de ce ăia sunt analfabeţi. Apoi i-a urât pe bolșevici, care l-au omorât pe ţar, iar sovieticii i-au luat mica proprietate cu forţa, împușcându-l. Nu după multă vreme i-a murit de cancer mama. Allan apucase să urmeze trei clase primare. Maturizat timpuriu, s-a angajat curier la firma Nittroglycerin AB. La fabrica de dinamite a început să inventeze noi formule pentru îmbunătăţirea dinamitei, pe care le experimenta într-o balastieră. De ceea ce se întâmpla însă în lume era foarte curios. A citit și s-a instruit despre mersul înainte al societăţii. Fiind luat la ochi pentru comportamentul său și pasiunea pentru explozibili, considerat arierat, periculos, inferior din punct de vedere biologic, a fost internat într-o clinică specială, unde, în baza unui program rasist, a fost sterilizat, pentru ca genele sale să nu mai fie transmise unor eventuali urmași. Totuși, după externare, se angajează artificier la turnătoria Halleforsnos, meserie care îi va fi de mare folos în viaţă.
După evadarea din casa de bătrâni, biografia lui Allan Karlsson capătă forţa unui bulgăre de zăpadă, ale cărui dimensiuni, pe traseul său, devin uriașe. Aventurile se ţin lanţ, pline de un umor irezistibil. După ce a „evadat”, din întâmplare „fură” un geamantan cu rotile, se urcă într-un autobuz fără adresă și coboară la întâmplare. Acolo, într-o gară părăsită, îl cunoaște pe Julius, un bătrân de 70 de ani, alt hoţoman. Cei doi, deschizând geamantanul, constată stupefiaţi că era plin de bancnote, 50 de milioane de coroane. De la geamantan începe totul, încep urmăririle generale. Adevăraţii „proprietari” ai valizei, prin șeful bandei, Per-Gunnar Gerdin, iau urma moșuleţului. În același timp, începe urmărirea și poliţia. Poliţia nu cunoștea conţinutul geamantanului. Grupul din jurul geamantanului, obiect care joacă rolul unui „personaj”, se mărește, pentru că Allan e dispus să facă „alianţă” cu oricine numai să scape de urmăritori. Din grupul infractorilor dispar fără urmă doi tineri, cărora li se face de petrecanie doar datorită împrejurărilor. Până la urmă, șeful bandiţilor se asociază cu noii proprietari ai geamantanului, nemaipăsându-i de dispariţia asociaţilor săi mai tineri. Acum, grupul cu geamantanul, tot ascunzându-se de investigaţiile poliţiei și ale procuraturii, ajunge să fie format din șase persoane. Dar inspectorul de poliţie Aronsson îi prinde într-o localitate îndepărtată. E chemat la faţa locului și procurorul Conny Ranelid. Însă grupul prezintă o variantă a aventurilor lor cu totul aiurea, aproape incredibilă, și eroii sunt absolviţi de pedepse penale. Astfel, grupul salvează milioanele de coroane și dispare în Indonezia.
Viaţa particulară a lui Allan este spectaculoasă și plină de haz. În aventurile lui de pe mapamond îl salvează pe Franco al Spaniei de la moarte. Plecat în SUA ca artificier, lucrează într-un centru de cercetări pentru fabricarea bombei atomice. Acolo îl cunoaște pe președintele SUA, Truman. În baza „cunoștinţelor” despre fabricarea bombei atomice, este contactat și dus la Moscova, unde îl va cunoaște pe Stalin, cu care se ceartă pe teme ideologice. Allan nu suporta ideologia politică și religia. Ca urmare, ajuns în lagărul din Vladivostok, face ce face, evadează în urma provocării unui incendiu fără seamăn, intră în China, se întâlnește cu Mao Tse Tung, care, în semn de recunoștinţă pentru că i-a salvat soţia de la moarte, îl umple de dolari și plecă cu gândul la Suedia. Dar ajunge la Teheran, de unde scapă tot în urma unui incendiu provocat și „aterizează” în Indonezia. Apoi ajunge consilier la Paris, unde îl cunoaște pe președintele de Gaulle și pe noul președinte al Americii de Nord, Lyndon Jonson. Așa primește propunerea să devină spion în cadrul CIA și pleacă în Uniunea Sovietică, de unde furnizează date despre starea înarmării dușmanului SUA, URSS. De acolo, bineînţeles că transmite date „toaletate”, contribuind la menţinerea păcii în lume. După 15 ani se pensionează. Se întoarce în Suedia, în localitatea natală Yxhult. Cumpără o casă, are gospodărie, citește presa. Din păcate, intenţionând să arunce în aer o vulpe care îi „vizita” coteţul de găini, din neatenţie provoacă o explozie mare, al cărei suflu îi zboară casa și acareturile. Rămânând fără locuinţă, ajunge internat la casa de bătrâni din Malmkӧping, de unde, din pricina regulamentului de ordine interioară de nesuportat, fără să gândească mult, își ia tălpășiţa după cum am relatat.
O carte superbă, cu o lectură dădătoare de tonus aventurier, o carte care a fost tradusă în peste 20 de ţări din lume. De un succes nebun, cum se spune.

 

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close