|

Cluj: UBB, prima universitate din România și printre primele din lume, conform clasamentelor internaţionale

-A A +A

Cluj: UBB, prima universitate din România și printre primele din lume, conform clasamentelor internaţionale
Universitatea Babeș-Bolyai își menţine poziţia printre cele mai bune 5 la sută universităţi ale lumii, conform clasamentelor internaţionale ale universităţilor de referinţă în mediul academic european și internaţional, publicate în vara acestui an.
Potrivit unui comunicat transmis marţi Agerpres, UBB este singura universitate din România prezentă în Academic Ranking of World Universities (ARWU) — cunoscut și ca rankingul Shanghai al universităţilor, considerat cel mai vechi și cel mai prestigios clasament internaţional al universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă — de educaţie și de cercetare — folosiţi în analiză. În acest clasament, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă poziţia 601-700 la nivel internaţional.
În ceea ce privește rezultatele pe domenii, conform Clasamentului Shanghai, UBB se află pe poziţia 201-300 la Matematică, în timp ce la Inginerie Mecanică UBB ocupă locul 37 din 300 de poziţii incluse în clasament.
UBB a pătruns, în premieră în ţară, într-unul dintre cele mai exclusiviste clasamente internaţionale ale universităţilor — ARWU/Shanghai—, ceea ce este un lucru încurajator. Performanţa UBB este notabilă și în celelalte clasamente, ocupând în toate clasamentele locul 1 în ţară (cu o singură excepţie, clasamentul SCImago, unde ocupăm locul 2 în ţară). Poziţia obţinută de UBB în domeniul ingineriei mecanice, în clasamentul ARWU/Shanghai — locul 37 în lume din 300 de poziţii (locul 1 este ocupat de Cambridge University) — este una de excepţie, universitatea noastră aflându-se astfel în faţa unor universităţi de marcă, precum Columbia University (51-75), Oxford University (51-75), Pennsylvania State University (51-57) etc.”, a declarat Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelenţă și publicaţii știinţifice.
În Times Higher Education Ranking (THE), unul din cele mai complexe clasamente internaţionale ale universităţilor, combinând criterii academice legate de educaţie, cercetare, relaţia cu mediul socio-economic și internaţionalizare, UBB se află pe prima poziţie la nivel naţional, respectiv pe poziţiile 601-800 la nivel internaţional.
Alte patru universităţi din România sunt clasate pe poziţiile 801-1000 în același clasament: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara.
University Ranking by Academic Performance (URAP), un clasament internaţional al universităţilor focalizat pe activitatea de cercetare de prestigiu, poziţionează și el Universitatea Babeș-Bolyai pe primul loc între universităţile românești.
În clasamentul URAP, UBB ocupă poziţia 728 la nivel internaţional, în timp ce Universitatea Politehnica din București se află pe poziţia 751, iar Universitatea din București ocupă poziţia 791 la nivel internaţional.
SCImago Institutions Ranking (SIR), un clasament care ia în calcul indicatorii de cercetare, plasează UBB pe poziţia 2 între universităţile din România (poziţia 583 la nivel internaţional). Prima poziţie la nivel naţional este ocupată de Universitatea Politehnica din București (poziţia 583 la nivel internaţional), iar poziţia 3 este ocupată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (poziţia 613 la nivel internaţional). Clasamentul cuprinde și alte universităţi din România.
În ceea ce privește Clasamentul Webometrics (Ranking Web of Universities/WU), unul din cele mai integrative clasamente ale universităţilor, utilizând indicatori academici și de prezenţă online, UBB se află pe prima poziţie în România (poziţia 865 la nivel internaţional), în timp ce Universitatea din București (poziţia 1162 la nivel internaţional) și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (poziţia 1321 la nivel internaţional) se află pe poziţiile 2, respectiv 3 între universităţile românești. Clasamentul cuprinde și alte universităţi din România.
UBB ocupă prima poziţie a nivel naţional și în Clasamentul uniRank, care analizează universităţile prin prisma prezenţei/popularităţii pe internet.
Prin aceste performanţe UBB se află în primele 5 la sută universităţi ale lumii. Aceste rezultate trebuie apreciate prin raportare la subfinanţarea cronică a învăţământului superior din România. Spre exemplu, UBB, universitatea din România care ocupă poziţia 601-700 în ARWU/Shanghai, are un buget de minimum 10 ori mai mic decât majoritatea universităţilor aflate pe poziţia 500 în ARWU/Shanghai. Dacă performanţa ar ţine cont și de buget, UBB, spre exemplu, ar intra în prima jumătate a ARWU7Shanghai Top-500!”, a mai precizat David.
Reamintim că în prezent, în lume, există aproximativ 27.000 de universităţi.

Agerpres

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Aurel

Conform clasamentului Quacquarelli Symonds (QS) 2018,România are patru universități clasate în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est. Acestea sunt:
-Universitatea din București - locul 42;
-Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași - locul 49 ;
-Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca - locul 50;
-Universitatea de Vest Timișoara - locul 64.
Pe primul loc în clasamentul QS Europa Centrală și de Est se situeaza Universitatea de Stat "M.V. Lomonosov" din Moscova .
Clasamentul este realizat pe baza informațiilor indexate de Scopus, instrument al Elsevier. Criteriile care au stat la baza evaluării instituțiilor academice includ numărul de citări în publicații de specialitate per facultate, reputația instituției și numărul de studenți și profesori internaționali.
Informații disponibile datorită Scopus, includ cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed, care include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică.
Cert este ca Romania nu are nevoie de noi universitati, ci de cresterea performantei celor existente.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close