|

Ministerul Sănătăţii: 495 de medici oncologi în toată ţara; Cluj – 89, București – 50, Călărași - 1

-A A +A

Ministerul Sănătăţii: 495 de medici oncologi în toată ţara; Cluj – 89, București – 50, Călărași - 1
Numărul total al medicilor și medicilor rezidenţi cu specialitatea oncologie în România este de 495, potrivit datelor deţinute de Ministerul Sănătăţii pentru anul 2016, transmise la solicitarea Agerpres.
Cei mai mulţi medici oncologi se află la Cluj-Napoca — 89 și București — 50. La polul opus se află judeţul Călărași, cu un singur medic oncolog rezident.
Din cei 276 de medici rezidenţi înregistraţi la nivelul întregii ţări, cei mai mulţi lucrau în unităţi medicale din Iași — 25, Craiova — 18 și Cluj Napoca — 9.
Președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, susţine că numărul medicilor oncologi raportat la numărul de pacienţi diagnosticaţi cu cancer este foarte mic.
Conform studiului IMAS din 2015, în România sunt peste 850.000 de pacienţi cu cancer. Conform datelor de la Casa Naţională, în fiecare an sunt cam 115.000 în tratament efectiv din cei 850.000 de pacienţi. În fiecare an, în România, sunt diagnosticate 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala. Deci, 130 de pacienţi mor zilnic în România de patologia oncologică din varii motive. Unii descoperă boala prea târziu, unii n-au acces la investigaţii și tratamente. Mulţi dintre cei 130 ar fi putut fi salvaţi sau, mă rog, li s-ar fi putut prelungi viaţa, dar, neavând acces la tratamente și investigaţii, ei mor fără nicio șansă”, a declarat Cezar Irimia pentru Agerpres.
Acesta a susţine că, din datele pe care le are, numărul medicilor oncologi la nivelul întregii ţări este de 300, plus 50 de medici radioterapeuţi cu competenţe în oncologie.
Nu știu ce date au trimis cei de la Ministerul Sănătăţii, dar de la președintele Comisiei de cancer din Minister știu că există aproximativ 300 de medici oncologi în România, la care se adaugă în jur de 50 de doctori radioterapeuţi cu competenţe în oncologie. Insuficienţi medici, ţinând cont de numărul mare de bolnavi. (...) Chiar dacă îi luăm și pe cei din privat, este clar că totalul medicilor este insuficient”, a mai spus Irimia.
Potrivit datelor deţinute de Ministerul Sănătăţii, în Capitală erau înregistraţi anul trecut 50 de medici oncologi. Dintre aceștia, la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” lucrau 4 medici oncologi, la Spitalul „Sf. Maria” — 2, iar la Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie Filantropia — 1, la Spitalul Clinic „Prof.Dr. Theodor Burghele” — 2, la Spitalul Clinic Colentina — 3, iar la Spitalul Colţea — 4.
Potrivit informării Ministerului Sănătăţii, la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca” sunt 3 medici oncologi, iar Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” — 3. La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” este un singur medic oncolog, la Spitalul de Urgenţă Floreasca — 5, iar la Institutul Oncologic „Prof.Dr. Alex. Trestioreanu” — 22.
În ţară, cei mai mulţi medici oncologi sunt în judeţul Cluj — 89. Dintre aceștia, doar la Institutul Oncologic „Prof.Dr. I. Chiricuţă” sunt 72, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca — 12, iar la Spitalul Municipal Dej — 2.
La Iași sunt 33 de medici oncologi, cei mai mulţi, 31, fiind la Institutul Regional de Oncologie. În judeţul Dolj sunt 24 de medici oncologi. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova sunt 19, la Spitalul Municipal Clinic Filantropia Craiova — 4, iar la Spitalul Municipal Băilești — 1.
În Prahova sunt doar 8 medici oncologi. Dintre aceștia, 6 sunt la Spitalul Municipal Ploiești și câte unul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploiești și la Spitalul Municipal Câmpina. La Satu Mare sunt 9, la Sibiu — 7, în Suceava — 6, iar în Teleorman — 8.
În judeţele Tulcea și Vâlcea sunt câte 5 medici oncologi, iar în Vrancea sunt doar 4, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focșani. În Alba sunt 4 medici oncologi, toţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, iar în Arad sunt 6, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. În Argeș sunt 8 medici oncologi, dintre care 5 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Pitești și 3 la Spitalul Municipal Câmpulung.
În judeţul Bacău sunt 8 medici oncologi. Dintre aceștia, 4 lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, 2 — la Spitalul Municipal Onești și 2 — la Spitalul Municipal de Urgenţă Moinești.
La Bihor sunt 8 medici oncologi, iar la Bistriţa — 4. La Brăila sunt 6 medici oncologi și toţi lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Aceeași situaţie este întâlnită în mai multe judeţe.
La Buzău, sunt doar 4 medici, toţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. În Caraș-Severin sunt tot 4 medici oncologi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reșiţa, iar în judeţul Constanţa sunt 5, dintre care 3 lucrează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa și 2 la Spitalul Municipal Mangalia, arată datele Ministerului Sănătăţii.
În judeţul Călărași este un singur medic oncolog și acesta lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călărași și este rezident, iar în Covasna sunt 2, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof”.
De asemenea, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov sunt 2 medici oncologi, iar în judeţul Sălaj sunt 4, care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul medicilor și medicilor rezidenţi în specialitatea oncologie medicală, în anul 2016, a fost de 648, din care 279 rezidenţi. Dintre aceștia, 512 medici oncologi lucrau în reţeaua publică, 279 dintre ei fiind rezidenţi. În reţeaua privată erau înregistraţi 136 de medici și niciun rezident.

Agerpres

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close