ACTUALIZARE: Dezastru major în urma unei furtuni în Bistrița-Năsăud: doi oameni au murit, alţi 17 au fost răniţi. Bilanţul ISU

-A A +A

Dezastru major în urma unei furtuni în Bistrița-Năsăud: doi oameni au murit iar alte 17 persoane au fost rănite

  Furtuna care a răscolit Bistriţa şi o mare parte a judeţului duminică după-amiază a lăsat în urmă victime omeneşti şi pagube care deocamdată nu pot fi estimate. Oameni fugind la adăpost, părinţi cu copii în braţe surprinşi de răbufnirea unei toamne fatale pentru doi bistriţeni, acoperişuri plutind ca penele şi aterizând ca bolovanii pe maşini compun doar o mică parte a tabloului înspăimântătoarei furtuni de Cod Portocaliu, cu un vânt ce a măturat judeţul chiar cu peste 90 km/h.


  Duminică după-amiază, în județul nostru a fost urgie: o furtună puternică a lovit cu putere dinspre zona Becleanului, în jurul orei 17.00. Vântul a bătut cu putere, au fost smulse acoperișuri, doborâți copaci, afectate linii de electricitate, avariate mașini, însă, cel mai grav, doi oameni și-au pierdut viața și alte 17 persoane au fost rănite.

  Potrivit primului raport prezentat de ISU BN, la ora 21.00, au fost afectate de vijelie municipiul Bistriţa, oraşele Năsăud, Sângeorz-Băi şi Beclean şi 26 de localităţi din 11 comune. Procentual, au fost afectați 60 la sută dintre consumatorii casnici de energie electrică.

  Şi-au pierdut viața un bărbat din Bistrița, lovit de un arbore în Parcul Municipal, și un bărbat din Molișet, lovit de un copac rupt de vânt în Borleasa, acolo unde venise în vizită la niște rude, în timp ce 17 persoane au fost rănite, după cum urmează: 10 la Bistriţa, 5 la Beclean și câte una la Breaza şi Livezile.

  Furtuna a afectat şi acoperişul Spitalului Judeţean din Bistrița și cel al Spitalului Orășenesc din Beclean, alături de acoperişurile multor locuințe din tot județul. Au fost blocate temporar Drumurile Naţionale 17, 17C şi 17D.

  De asemenea, avarierea mai multor Stații de Transformare a cauzat scoaterea din funcţiune a unor stații de tratare a apei, Aquabis anunţând lipsa presiunii sau în totalitate a apei în localităţile Năsăud, Rebrișoara, Salva, Nepos, Feldru și Sângeorz-Băi.

  Având în vedere avertizările de Cod Galben și Cod Portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor din județele vizate ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”, recomanda ISU.
  La nivel naţional se ştia, în jurul orei 20.00, de opt morţi (cei mai mulţi în judeţul Timiş) şi 67 de răniţi.

  După furtună, în cartierul năsăudean Luşca
  Fotografie primită pe Facebook de la Ligia Mirela Buhai
  ACTUALIZARE:
  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a întocmit, duminică noaptea, un bilanţ provizoriu al daunelor provocate de teribila furtună care s-a abătut asupra judeţului, salvatorii având de gestionat sute de apeluri pe 112. Au fost mobilizaţi peste 40 de pompieri şi zeci de voluntari.
  Din păcate, un bărbat în vârstă de 57 de ani a fost surprins de un copac în Parcul Municipal Bistriţa, iar un alt bărbat, în vârstă de 47 de ani, a fost surprins de o creangă ruptă în localitatea Borleasa. În ciuda eforturilor echipajelor medicale alocate, organismele acestora nu au răspuns manevrelor de resuscitare, astfel că medicii au fost nevoiţi să le constate decesul. Două persoane, un bărbat în vârstă de 28 de ani din localitatea Livezile, respectiv o femeie în vârstă de 75 de ani din localitatea Breaza, au fost preluate cu fracturi și alte leziuni și traumatisme de către echipajele SMURD, respectiv SAJ Bistriţa-Năsăud și transportate la UPU SMURD Bistriţa pentru îngrijiri medicale suplimentare. Alte 15 persoane au ajuns la spitalele din Beclean (10), respectiv Bistriţa (5), majoritatea dintre acestea refuzând internarea după consultul medical. Drumurile DN 17 (Pasul Tihuţa), DN17C (Dealul Târgului) , respectiv DN 17D (Năsăud - Salva) au fost blocate total sau parţial, însă echipajele de intervenţie profesioniste și voluntare au acţionat rapid pentru deblocarea acestora, în vederea asigurării accesului în toate punctele judeţului. (...) Un bilanţ preliminar arată că municipiul Bistriţa, orașele Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi și 14 comune, cu 29 de localităţi, au fost afectate de efectele furtunii (acoperișuri îndepărtate total sau parţial, copaci rupţi, stâlpi și fire electrice rupte, autoturisme avariate)”, transmite ISU.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului observator

  Prin anii '60 o furtuna puternica a spulberat tiglele de pe latura sudica a acoperisului Bisericii Evanghelice. Tot atunci, mai multi copaci de pe strazi si din parcuri au fost rupti de vant. Intre acestia a avut de suferit si renumitul Liriodendron tulipifera (arborele de lalea) din Parcul Central caruia mai multe crengi i-au fost despicate de trunchi.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close