Biroul Procurorului European, în linie dreaptă

-A A +A

Biroul Procurorului European, în linie dreaptă
Regulamentul Consiliului de instituire a Biroului Procurorului European are toate șansele să fie adoptat la finele lunii septembrie în Comisia LIBE a Parlamentului European (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie și afaceri interne), urmând a se regăsi pe agenda plenarei din octombrie pentru votul final, a anunţat europarlamentarul Monica Macovei.
Procurorul European este cea mai importantă instituţie pentru cooperarea judiciară transfrontalieră în combaterea criminalităţii pe care a creat-o vreodată legislaţia europeană. Un Parchet European funcţional va fi un vis împlinit, pentru care am muncit foarte mult. Între altele, m-am întâlnit cu peste 90% dintre miniștrii Justiţiei din statele europene”, spune europarlamentarul român.
Conform proiectului ce urmează a fi adoptat de către deputaţii europeni, Procurorul European va avea rolul de a investiga de la început până la final, inclusiv de a trimite în judecată, persoanele suspecte de fraudarea și furtul banilor europeni din orice stat membru al Uniunii Europene.
Pe lângă instituirea Biroului Procurorului European, în cadrul sesiunii parlamentare 2017-2018, europarlamentarul Macovei mai susţine, de asemenea, proiectul unor noi directive împotriva spălării banilor, elaborarea unui nou regulament al Agenţiei Europene EU-LISA (ce se ocupă de gestionarea operaţională a Sistemelor Informatice în toate statele UE), adoptarea raportului „Pana” (Panama papers) de către Comisia Pana și Plenul Parlamentului European, precum și o altă Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind „combaterea prin măsuri de drept penal a spălării banilor”.
Toate statele membre incriminează spălarea banilor, însă există diferenţe semnificative între definiţiile de spălare de bani, între definiţiile infracţiunilor prin care se produc banii „murdari” care mai apoi sunt spălaţi prin infracţiunile de spălare de bani, adică devin „legali”, precum și diferenţe la nivelul pedepselor. Aceste diferenţe pot fi exploatate de către infractori și teroriști, care aleg să își desfășoare operaţiunile financiare acolo unde consideră că măsurile de combatere a spălării banilor sunt cele mai slabe”, explică Monica Macovei.
Noua Directivă își propune să stabilească reguli minime în ceea ce privește definirea infracţiunilor și a sancţiunilor pentru spălarea de bani, să întărească cooperarea judiciară și poliţienească transfrontalieră, prin stabilirea de reguli comune pentru investigarea spălării de bani și a infracţiunilor care produc banii ce devin astfel „curaţi” și intră în economia licită, să alinieze legislaţia europeană cu obligaţiile și prevederile internaţionale din Convenţia de la Varșovia și recomandările Grupului de acţiune financiară privind spălarea banilor (FATF).
Am avut și prima săptămână de ședinţe în plen, la Strasbourg, și am lansat deja câteva subiecte de interes. Am cerut în ședinţele de plen responsabilitate și integritate în instituţiile europene, pentru că misiunea noastră este să facem legi pentru cetăţeni, și nu pentru grupuri de interese, pentru industrii și nici pentru lobby-iști”, a mai declarat europarlamentarul.
Monica Macovei este deputat în Parlamentul European din 2009, fiind membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din anul 2015. Partidul din care face parte, M10 - al cărui cofondator este - face parte din Alianţa Conservatorilor și Reformiștilor din Europa.

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close