|

Premier de show

-A A +A

Premier de show
Când Tudose apare, soarele răsare! Sigur avem parte de vești zmeuriste, de promisiuni cu termene și de procente. Sau de amenințări demonstrative. Să-i dați afară pe responsabili, să le desfaceți contractele de muncă, și ne judecăm noi cu ei. Când se laudă, este mieros, când amenință, se transformă într-un soi de zmeu politic. Adică amenință, dar nu mușcă. Mai nou, premierul nostru cu limbaj de tractorist i-a zis unuia de la Ministerul Transporturilor că, dacă nu se circulă „la negru”, vor „pleca cu toți acasă”. Probabil că expresia îi vine de la întrebarea:
- Cum vrei, cu TVA sau la negru?
În asemenea întrebări apare cel mai des.
În legătură cu plecatul acasă, nu poate fi chiar așa. N-or pleca chiar toți. Măcar portar și secretară să mai rămână pentru viitorul ministru, deși un eșec al ministerului la care se referă amenințarea născută din pregătirile pentru iarnă ar însemna, în același timp, și un eșec al premierului care conduce Guvernul. Cu alte cuvinte, dacă vom înota prin zăpadă și nu circulăm „la negru”, ar trebui să plece acasă și premierul Mihai Tudose.
Și atunci cine ne mai distrează? Cine deschide ședințele de primar comunal ajuns în Piața Victoriei pe scaunul de prim-ministru? Cum să pierdem noi o așa comoară de limba română, una de spirit practic, de comportament eficient, de program măreț? Cum să rămânem noi fără minispectacolul din deschiderea ședinței de guvern, cu care ocazie marele nostru politician getbeget PSD să ne transmită noutățile sau să ne arate cât este el de bărbat. Una-două dă afară sau amenință cu plecarea acasă. Dacă n-ar fi tonul său ușor șugubăț, am putea face o asemănare cu un căprar sau cu un vechil. Dar domnul Tudose este un politician cu state vechi. A trecut prin atâtea guverne, că suferințele i-au brăzdat fața. Are relații bune cu atâtea instituții, este tolerat de președintele României și de poporul PSD. Se vede după fața lui, nu după felul în care îngaimă propozițiile și amenințările. Are program de guvernare, are priorități (care au cam dispărut imediat după instalare) și are și el ambiția de a ne arăta cu ce talent actoricesc a fost hărăzit la naștere.
Ce piesă și ce rol joacă premierul Tudose? De macho politic, de om ferm, de gospodar practic, de caracter scurt pe doi și la obiect. Omul este atât de clar, încât ai impresia că ar face ordine și în Uniunea Europeană și ar putea, la fel de bine, să conducă și trupele NATO, zicând direct:
- Ia săriți pe ei, ce mai tura-vura!
Pe seama impozitului global, pe subiectul accizelor la produsele petroliere, pe seama amânării TVA-ului de 18%, ce spectacol să faci? Nu se uită nimeni și nu te crede nici dracul. Cu impozitul pe cifra de afaceri poți să faci, eventual, un număr de pantomimă. Te scarpini și te tot scarpini și, pe urmă, izbucnești în plâns. Altceva ce să faci! Mult mai plăcut la interpretare este rolul:
- Oameni buni, la sfârșitul anului vă dăm un techet de vacanță de 1.450 de lei!
Cine să fluiere un așa anunț frumos?
E ca un vers din Vlaicu Vodă 2017.
- Legea pensiilor va fi gata până la 1 octombrie 2017.
- Se introduce impozitul pe venitul global, cu deduceri.
-‎ De la 1 ianuarie 2018, numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor nu va fi mai mare de 50.
- ‎Reducerea TVA până la 18% este amânată cu un an, până în 2019.
- Introducerea unui impozit diferențiat pentru companii de la începutul lui 2018‎, în funcție de cifra de afaceri, ceea ce va conduce la dispariţia impozitului pe profit.
-‎ Scăderea contribuțiilor cu 4,25 puncte procentuale și eliminarea a 4 din cele 6 contribuții.
- Salariul minim va fi majorat până la 2.000 de lei în 2018 și ajunge la 2.400 în 2020. Se face și o diferențiere a salariului minim după studii, cei cu studii superioare vor primi 2.300 de lei în 2018.
‎- Se introduce taxa pe solidaritate de la 1 ianuarie 2018 și o taxă suplimentară pentru produsele nocive - de la 1 septembrie 2017 se introduce un nou sistem de colectare (split payment)‎.
- ‎Blocarea posturilor din administrația centrală și locală până la finalul acestui an.
- Toți salariații din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanță în valoare de 1.450 lei valabil până la finalul anului 2018.
Alocație de până la 1.800 de lei pe an, pentru fiecare copil.
Cornel Nistorescu

Material preluat din Cotidianul.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Barbier

De ce îl plătiți pe acesta?

imaginea utilizatorului Bărbos

Merită.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close