Colectarea selectivă a deșeurilor, sub 10 la sută din ţinta asumată

Depozitul ecologic de la Tărpiu rămâne, totuși, un exemplu de bune practici

-A A +A

Depozitul ecologic de la Tărpiu rămâne, totuși, un exemplu de bune practici
  Depozitul ecologic de la Tărpiu a făcut, marţi, obiectul vizitei ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, căreia i-a fost prezentat, de către reprezentanţii firmei ce administrează deponeul, fluxul deșeurilor, de la poarta de intrare până la celula de depozitare. Ministrul a fost însoţit de reprezentantul proprietarului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), respectiv Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în persoana vicepreședintelui cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului, Ioan Ţintean, de subprefectul Ciprian Oprea Ceclan, de primarul comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, precum și de reprezentanţi ai instituţiilor judeţene de mediu.
  Putem să vedem astăzi, cu ochiul liber, că se fac toate eforturile la acest depozit ca tot ce înseamnă deşeu umed să fie separat de deşeul uscat, pe cele patru deşeuri uscate, astfel încât ele să poată să fie recuperate, valorificate şi date mai departe la reciclatori”, a fost una dintre concluziile la care a ajuns ministrul Gavrilescu, după ce a ascultat explicaţiile administratorului S.C. Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor, Răzvan Trocan, dar și pe cele ale vicepreședintelui CJ.
  Obiectivul pe termen scurt atât al proprietarului, cât și al administratorului CMID Tărpiu este de a reduce cantitatea de gunoi depozitată până la 50 la sută din cea colectată din judeţ, prin creşterea cantităţii reciclate. Pentru aceasta, ei au solicitat ministrului sprijin în vederea realizării investiţiilor necesare achiziţionării unor instalaţii specifice de separare a deșeurilor umede de cele uscate, respectiv reciclabile, la Tărpiu neexistând deocamdată decât posibilitatea sortării deșeurilor deja colectate selectiv.
  Asta înseamnă economie circulară şi păstrarea resurselor naturale. Este, oricum, comparativ cu tot ceea ce există şi am văzut până acum, unul dintre depozitele la care nu ne este frică să ne apropiem de el, care, bineînţeles, cu nişte suplimentări, un ajutor din punct de vedere tehnic, o să poată să funcţioneze la o capacitate pe care, de fapt, noi o gândeam să fie făcută în momentul în care am absorbit fonduri europene”, a precizat ministrul Mediului.
  În privinţa colectării selective, care ar trebui să stea la baza unei „economii circulare”, așa cum își dorește ministerul, a adus unele clarificări administratorul societăţii Vitalia, Răzvan Trocan. Oarecum contrar vizunii ministrului Gavrilescu, lucrurile nu sunt tocmai încurajatoare, în momentul în care se aduc în discuţie cifre și procente, nu doar proiecte de viitor. Deși colectarea selectivă în Bistriţa-Năsăud a început în urmă cu patru ani, cantitatea de deșeuri reciclabile care ajung la Tărpiu nu depășește 1.500 de tone, ceea ce reprezintă mai puţin de 10 la sută din ţinta asumată prin Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, respectiv 15.000 de tone.
  Deocamdată ne vin foarte puţine deșeuri reciclabile. Șapte-opt la sută din ce s-a preconizat se colectează selectiv, adică din 14-15.000 de tone. În acest moment rampa de la Tărpiu nu poate face selectarea deșeurilor reciclabile”, a explicat administratorul Vitalia, Răzvan Trocan.
  Cu toate acestea, la finalul vizitei sale de la Tărpiu, Graţiela Gavrilescu a ţinut să aprecieze încă o dată, în mod pozitiv, felul în care funcţionează acest Centru de Management Integrat al Deșeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe care îl consideră un exemplu de urmat de către alţi administratori ai unor deponeuri similare din ţară. Conform celor declarate de ministru, la polul opus s-ar situa la această oră groapa de gunoi de la Pata Rât, de lângă municipiul Cluj-Napoca, calificată drept „un dezastru naţional”.

   

  Votează acum!

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Balan Marius- ingijitor al Statului

  I-ati dat un kil de LEVIGAT cadou la dansa. De ce nu o venit in iulie in vizita sa fi vazut cum pute !

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close