„In brevis” - cronicile unui optimist

-A A +A

„In brevis” - cronicile unui optimist
Este recent apărut, la editura Tipo Moldova din Iași, volumul „In brevis” al scriitorului bistriţean Icu Crăciun. Cartea a apărut în colecţia „Opera Omnia. Publicistică și eseu contemporan” și reunește texte de publicistică literară tipărite de autor între anii 2015 şi 2017. Textele sunt, de fapt, cronici de întâmpinare scrise la apariţia unor cărţi de literatură, semnate, în bună parte, de scriitori din judeţul Bistriţa-Năsăud sau apropiaţi de această zonă, din ingredientele scrisului nelipsind o vecinătate, o apropiere afectivă a autorului de carte și de semnatarul ei.
Scriitor (membru al Uniunii Scriitorilor din România) care se manifestă dezinvolt în mai multe genuri și registre literare, Icu Crăciun este romancier, autor de proză scurtă, teatru, cronică literară și redactor-șef al publicaţiei „Cuibul visurilor”, având instrumentarul abordării unei cărţi aparţinând oricărei zone de creaţie, formaţia sa de filolog asigurându-i un confortabil „background”, care conferă siguranţă demersului său critic, firește, alături de experienţa de o viaţă în cititul cărţilor și comentarea lor profesionistă. Metodologic, autorul este interesat de opera pe care o comentează în relaţie cu întregul scris al celui care semnează volumul și încearcă să identifice similitudini cu alte cărţi apărute în perioada respectivă. Critica lui Icu Crăciun este pozitivă, în sensul că valorizează opera, o privește din unghiul din care se vede experienţa umană sedimentată, firește, unică și de aceea importantă prin ineditul ei; aneantizarea unui text nu este pasiunea lui Icu Crăciu, intelectual și persoană solară, cu un nepotolit apetit pentru citit și scris, cele mai importante lucruri ale vieţii.
Dintre autorii ale căror cărţi sunt trecute prin grila de cititor profesionist a lui Icu Crăciun îi amintim pe criticul și teoreticianul literar Ion Vlad (fost profesor la Filologia clujeană), romancierul Alexandru Vlad, rebrenologul de excelentă condiţie Iacob Naroș, criticul literar Andrei Moldovan, Aurel Podaru, Menuţ Maximinian, Liviu Păiuș, Cornel Cotuţiu, Niculae Vrăsmaș, Alexandru Uiuiu, Ion Pop Reteganul, Dariu Pop, Augustin Buzura, Gabriel Chifu, Ion Groșan sau Matei Vișniec, fiecăruia fiindu-i „prinse” arpegiul volumului discutat și epura întregii creaţii.
Adunate în carte, cronicile sugerează în totalitate profunzimea, seriozitatea unui spirit generos, optimist, încrezător în rostul literaturii. Demersul lui Icu Crăciun este unul profesionist, de așezat sub adagiul „multum in brevis”, dacă este îngăduit.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close