Exerciţiu de amploare la Romuli: tren deraiat și scurgeri toxice dintr-o cisternă zdrobită de un viaduct

-A A +A

Exerciţiu de amploare la Romuli: tren deraiat și scurgeri toxice dintr-o cisternă zdrobită de un viaduct
foto: ISU "Bistriţa"
foto: ISU "Bistriţa"
foto: ISU "Bistriţa"
foto: ISU "Bistriţa"
foto: ISU "Bistriţa"
foto: ISU "Bistriţa"
  Pompierii din Bistriţa-Năsăud, în cooperare cu colegii din Maramureș, au pus în practică, marţi, o aplicaţie tactică cum n-a mai văzut comuna Romuli. Astfel, cea mai nordică localitate a judeţului nostru, respectiv satul Dealu Ștefăniţei, aflat la hotarul cu moroșenii, a asigurat scena unui exerciţiu tactic complex, echipajele de urgenţă profesioniste şi voluntare fiind implicate în două scenarii diferite: lichidarea unui incendiu la un tren de călători deraiat pe un viaduct şi acordarea de asistenţă medicală pentru cei aproximativ 50 de călători, respectiv intervenţia structurilor responsabile în domeniul CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear), în cazul producerii unui accident rutier în care este implicată o autocisternă care transportă acid sulfuric.
  Prima situaţie tactică a presupus că trenul care circula pe ruta Salva – Sighetu Marmaţiei şi care avea la bord aproximativ 50 călători, înaintea sosirii în halta CFR Dealu Ștefăniţei, din cauza nerespectării restricţiei de viteză impusă la tranzitarea viaductului peste DN 17C, la intrarea în localitate, a deraiat, ceea ce a dus la răsturnarea locomotivei, la avarierea garniturii, prăbușirea parţială a viaductului şi la blocarea căii de rulare feroviare. În a doua situaţie tactică, din cauza haosului creat în zona viaductului, precum și din cauza aglomerării traficului rutier pe DN 17C, se produce un accident rutier în care este implicată o autocisternă ce transporta substanţe periculoase și care a intrat în coliziune cu un stâlp al viaductului. În urma impactului au rezultat scurgeri de acid sulfuric”, a dat detalii purtătorul de cuvânt al ISU „Bistriţa”, plutonierul major Marius Rus,
  Au participat la exerciţiu: Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă și SVSU Romuli, SVSU Telciu, un echipaj de pompieri cu autospecială de stingere de la Secţia de Pompieri Năsăud, echipaje de descarcerare, CBRN și prim ajutor SMURD de la Detașamentul de Pompieri Bistriţa, punctul de comandă mobil și echipajul CBRN de la ISU Maramures, un TAB de cercetare CBRN aparţinând Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Regionala CFR Cluj - Secţia L9 Sighetu Marmaţiei, Biroul Judeţean Poliţie Transporturi Bistriţa-Năsăud, echipaje de politie rutieră și grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa”.
  Exerciţiul a intrat în categoria sesiunilor de pregătire trimestriale, organizate cu scopul de a angrena toate structurile cu atribuţii de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice zonei noastre de competenţă. Caracterul particular al activităţii a fost dat de înălţimea la care a avut loc intervenţia pentru stingerea incendiului la trenul deraiat pe viaduct, operaţiuni de salvare la înălţime cu sprijinul alpiniștilor specializaţi ai unităţii, izolarea zonei și luarea măsurilor specifice pentru protejarea populaţiei în urma unui accident cu substanţe chimice periculoase, coordonarea unitară a echipajelor CBRN de la trei unităţi pentru intervenţia la evenimentele majore de acest tip, fluidizarea traficului rutier de către echipaje de poliţie etc.”, a mai precizat plutonierul major Marius Rus.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close