Prestigiul, după 154 de ani, a rămas

* Colegiul Naţional „George Coșbuc” din Năsăud a traversat istoria ca şcoală înaltă, spital militar, pepinieră de academicieni

-A A +A

Prestigiul, după 154 de ani, a rămas
  Colegiul Naţional „George Coșbuc” din Năsăud a împlinit, miercuri, 154 de ani, prilej de sărbătoare pentru dascăli, elevi și invitaţi. Audienţa prezentă la orele amiezii în aula colegiului a fost salutată de directorul Anca Cârcu, iar profesorul pensionar Gheorghe Pleș, fost director al liceului, a rememorat special pentru „boboci” lucruri interesante și inedite despre trecutul instituţiei, ce pornea la drum pe data de 4 octombrie 1863, cu finanţare proprie.
  Astfel, potrivit lui Pleș, Gimnaziul din Năsăud, cu predare în limba română, al patrulea din Transilvania, după cele de la Blaj, Beiuş şi Braşov, a avut în primul an de studiu un număr de 44 de elevi, reprezentând tot atâtea comune grănicerești. S-a vorbit și despre jertfa Sfântului Martir și Mărturisitor Tănase Todoran, cel care fix cu un secol înaintea înfiinţării colegiului năsăudean avea discursul mobilizator în faţa autorităţilor militare imperiale habsburgice despre necesitatea înfiinţării „unor școli înalte pentru copiii noștri”.
  „Astăzi, voi, dragi elevi, învăţaţi la o școală înaltă, clădită prin jertfa străbunilor și vă rog să aveţi drag de carte, să preţuiţi prietenia dintre voi și să vă respectaţi profesorii”, le-a spus Gheorghe Pleș celor mai tineri discipoli, care au mai aflat că, deși are 154 de ani, liceul de elită al Ţării Năsăudului a dat lumii cu şapte promoţii mai puţin, întrucât de patru ani a fost nevoie pentru a crește prima promoţie, iar în alţii trei cursurile au fost suspendate din cauza celor două Războaie Mondiale, conflagraţii ce au transformat școala în... spital militar.
  Cuvinte frumoase despre trecutul liceului ce poartă numele bardului de la Hordou au mai fost rostite de profesorii pensionari Ioan Seni și Romulus Berceni, în timp ce profesoara de istorie Floare Vaida a făcut o prezentare, ilustrată cu imagini, a istoriei școlii în care și-au desăvârșit studiile 21 de academicieni.
  În partea a doua a manifestărilor dedicate aniversării colegiului năsăudean s-a derulat un spectacol artistic, susţinut de formaţiile colegiului și de cele ale invitaţilor de la Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” din Dej, Colegiul Naţional „Petru Rareș” din Beclean şi Colegiul Silvic „Transilvania” din Năsăud.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (7 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close