Parlamentul European a votat regulamentul Biroului Procurorului European

-A A +A

Parlamentul European a votat regulamentul Biroului Procurorului European
Instituția Procurorului European, în care vor exista inclusiv procurori desemnați de România, a primit undă verde din partea deputaților europeni. Parlamentul European a aprobat, joi, înființarea acestei instituții, care se va axa pe fraudele cu banii europeni. Înființarea Procurorului European va aduce cu sine și stabilirea unor limite minime de pedepse pe care statele Uniunii Europene vor trebuie să le preia în legislația națională.
Regulamentul propus și votat de Parlamentul European mai are nevoie acum doar de votul Consiliului, după care va intra în vigoare în 20 de zile de la publicarea în Gazeta oficială a Uniunii Europene. Acesta fusese anterior aprobat de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), din care face parte și europarlamentarul român Monica Macovei, raportor pe acest proiect.
Pentru mine, votul de astăzi este punctul final al unei munci de câțiva ani, în care am vorbit și negociat cu miniștri de Justiție și de Interne din statele membre o formă cât mai bună și eficientă a Biroului Procurorului European. Un Birou al Procurorului European puternic, independent, cu o misiune clară și puteri de investigație largi, respectând legile statelor membre”, a explicat europarlamentarul român Monica Macovei.
Conform regulamentului votat, etapele investigațiilor desfășurate de Procurorul European - inclusiv percheziții, audieri, interceptări sau arestări preventive - vor respecta legile statelor în care se desfășoară investigațiile. Potrivit estimărilor oficiale, frauda cu banii europeni se ridică, anual, la circa 500 de milioane de euro, neoficial, însă, vorbindu-se de o sumă de zece ori mai mare, de aproape cinci miliarde de euro.
Frauda cu bani europeni va fi mai bine și mai rapid investigată, la fel și infracțiunile teroriste care intră în competența Procurorului European. În cazurile de condamnare, în urma anchetelor Procurorului European, se vor confisca banii furați din buzunarele noastre. În plus, sunt pedepse minime prevăzute de Directiva împotriva fraudei cu fonduri europene, care definește diversele infracțiuni legate de fraudarea banilor europeni. Atât definițiile, cât și pedepsele minime sunt comune și obligatorii pentru toate statele membre. Altfel spus, nu pot fi condamnări mai blânde, sub limita stabilită de legislația europeană”, a mai explicat, joi, deputatul european Monica Macovei.

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close