|

Învățământul dual: Oportunități de colaborare în pregătirea resurselor umane

-A A +A

Învățământul dual: Oportunități de colaborare în pregătirea resurselor umane
  Cu ocazia „Zilei Centrelor Europe Direct” și a „Zilei Internaționale a Educației”, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistrița, alături de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a organizat, la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, o întâlnire de lucru între reprezentanții mediului de afaceri și ai unităților de învățământ profesional. Evenimentul a urmărit promovarea beneficiilor pe care formarea profesională adaptată nevoilor mediului de afaceri le aduce persoanelor, afacerilor și economiei în ansamblu și să creeze cadrul potrivit pentru coagularea intereselor unităților de învățământ și agenților economici de la nivelul județului Bistrița-Năsăud.
  În discursul său privind starea Uniunii Europene din 13 septembrie 2017, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îndemna statele membre la unitate, afirmând că „acum este momentul să construim o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică pentru 2025”. Totodată, acesta amintea că pentru buna colaborare și dezvoltare este nevoie uneori de anumite concesii și compromisuri. Răspunzând acestei abordări la nivel județean, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, gazdă a Centrului de informare Europe Direct Bistrița, și-a propus să își sporească eforturile de creștere a gradului de unitate și colaborare în județ, iar unul dintre domeniile în care cooperarea poate da rezultate foarte bune este, după cum ne învață exemplele de bună practică de la nivel european, domeniul educației.
  Astfel, continuând activitățile de promovare a noilor modele de învățământ cu performanțe recunoscute la nivel național și internațional, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud au organizat, la 5 octombrie 2017, întâlnirea de lucru „Învățământul dual: Oportunități de colaborare în pregătirea resurselor umane”. Evenimentul a adus împreună reprezentanți ai mediului de afaceri și ai unităților de învățământ profesional din județ.
  Participanții s-au implicat activ în conturarea direcțiilor pe care colaborarea dintre operatorii economici și entitățile din domeniul educației trebuie să le aibă în vedere în strategiile lor viitoare, pentru a răspunde nevoilor ambelor părți implicate și pentru a crea un efect de sinergie care să contribuie la creșterea competitivității forței de muncă și a companiilor din județul Bistrița-Năsăud. Recunoscând necesitatea unei mai bune comunicări, reprezentanții unităților de învățământ și ai mediului economic și-au făcut cunoscută disponibilitatea de a depune eforturi pentru implementarea unor noi modele educaționale și au promis că vor continua pașii pentru creșterea nivelului de cooperare.

  Centrul Europe Direct Bistriţa

   

  Votează acum!

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Cititor din Bistrita

  Domnilor PATRONI ,
  1/. sistemul de invatzamant, nu se poate organiza la nivelul judetean ci doar la nivelul Ministerului Invatzamantului , degeaba discutati acest lucru aici, local ;
  2/. Scolile, nu se pot modela dupa cum cere "piatza muncii " si de la an la an, sa tot faci meseriasi pe diferite domenii de activitate , solutia fiind reinfiintzarea "Scolilor profesionale " unde copiii permanent, sa fie calificati polivalent ( nu unidimenzional ) adica pe toate meseriile electrice, pe toate meseriile mecanice, pe toate meseriile industriei lemnului... petrolului... padurilor... etc,etc. , prin care elevii sa dobandeasca cunostinte minime generale, de initiere in aceste meserii si dupa angajare, formarea , calificarea si perfectionarea lor sa se faca la locul de munca al " angajatorilor " - altfel, discutam... discutii ;
  3/. Directorii de colegii, liceie si scoli si nici inspectoratele scolare judetene, nu pot modifica structura scolilor din subordine si nici modifica specializarile pe diferite domenii , degeaba tot insistati...
  4/. Este o mare prostie, faptul ca inginerii specializati , juristii, economistii, chimistii... etc. ( adica cine-i specializat superior pe diferite activitati tehnice ...) daca nu au cursurile de "metodica pedahogica " nu pot preda si tine lectii in unitatile de invatzamant. Aceste cursuri de formare se fac numai la univestitati, contracost si aproape nimeni nu le are - ele de fapt, fiind o calificare al celor care au ca profesie "invatamantul" ( profesorii si dascalii - ca disciplina lucrativa ) nicidecum pentru celelalte specializari civile . Profesorii din unitatile de invatzamant nu au aceste specializari tehnice si nici cine preda aceste discipline in scolile profesionale, iar inginerii , economistii si juristii, nu se duc sa predea lectii in scoli pe niste salarii foarte slabe si sa-si faca aceste "cursuri de metodica pedagogica " asa... doar sa faca niste activitati extraprofesionale, din care este "munca multa si bani putini ".
  Ar trebui sa le permiteti unitatilor scolare, sa "contracteze " aceste servicii de la ingineri, economisti, juristi... etc. etc. asa, pur si simplu si sa nu-i mai tot legati de acel curs de rah.hat , aiurea si fara nici un rost , sau faceti-l la nivelul Inspectoratelor judetene de invatzamant , gratis , pentru a permite suplinirea cadrelor didactice cu aceste specializari pe care scolile nu le au .
  IN CONCLUZIE :
  Toate aceste discutii, sa se centralizeze la nivelul Inspectoratelor Judetene de Invatzamant si sa fie trimise la Ministerul Invatzamantului, care sa centralizeze datele si propunerile la nivel national si Patronatele din tzara, sa organizeze discutii cu Guvernul Romaniei , singurul care poate dispune remodelarea unitatilor scolare .

  imaginea utilizatorului Vizitator

  cauta pe net informatii despre Scoala Profesionala Kronstadt Brasov si vei vedea ca se poate

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close