O nouă campanie de vaccinare antirabică a vulpilor. Restricţii privind vânătoarea şi avertizări

-A A +A

O nouă campanie de vaccinare antirabică a vulpilor. Restricţii privind vânătoarea şi avertizări
Cea de-a doua campanie din acest an de vaccinare antirabică a vulpilor a început vineri şi se va desfăşura până în data de 16 octombrie, prin distribuirea de momeli atât pe cale aeriană, cât și manual, la vizuină.
În Bistriţa-Năsăud se vor amplasa 1.650 de momeli vaccinale, la fiecare gură de intrare în vizuină şi în apropierea acestora, pe traseele vulpilor, de către personalul din cadrul fondurilor de vânătoare instruit de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa (DSVSA) Bistriţa-Năsăud.
Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţionează circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora”, potrivit DSVSA.
În ceea ce priveşte distribuirea pe cale aeriană, aceasta se va realiza în funcție de condiţiile meteorologice.
Persoanele numite și instruite distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/kmp, cu excepția zonelor locuite (cu 500 de metri înainte de localități), a cursurilor de apă și a zonei drumurilor”, precizează DSVSA.
După 45 de zile de la finalizarea vaccinării, în Bistriţa-Năsăud vor fi împuşcate 100 de vulpi, care vor fi aduse la Laboratorul Sanitar Veterinar Bistrița-Năsăud pentru a se testa eficienţa vaccinării.
Dacă vaccinul (conținutul blisterului de plastic-aluminiu încorporat în momeala vaccinală) vine în contact cu ochii, gura, nasul, pielea lezionată a omului, trebuie contactat imediat medicul. În acest caz, procedurile medicale trebuie efectuate în conformitate cu reglementările în vigoare, care se referă la expunerea la virusul rabic. Dacă mâinile sau altă parte descoperită a corpului vine în contact cu vaccinul, zona respectivă se va spăla abundent cu apă și săpun! Vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice, dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici)”, atenţionează DSVSA.

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close