Coroane de flori în memoria victimelor Holocaustului

-A A +A

Coroane de flori în memoria victimelor Holocaustului
  Ca în fiecare an pe 9 octombrie, luni a fost marcată la Bistriţa, la monumentul din faţa Sinagogii, „Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului”, printr-un ceremonial la care au participat, între alţii, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bistriţa, Fredi Deac, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Ţintean, viceprimarul Bistriţei, Gelu Muthi, şi administratorul bunurilor şi cimitirelor evreieşti, Ioan Eliezer Sângeorzan.
  În alocuţiunea sa, Ioan Ţintean a subliniat seriozitatea cu care statul român tratează în fiecare an marcarea Holocaustului, a nefericitelor evenimente dintr-o foarte tulbure perioadă a istoriei. În continuare, viceprimarul Muthi a făcut un excurs sinteză, amintind că nu mai puţin de 6 milioane de evrei au fost trimişi în lagărele morţii, acestora adăugându-li-se cei împuşcaţi sau care s-au stins din viaţă suferind de frig şi foame în deportare.
  La rândul său, Fredi Deac ne-a declarat: „Din 7.500 de persoane deportate în iunie 1944, aproximativ 1.000 au fost români, de provenienţă din întregul judeţ. Pentru noi este o onoare şi simţim un sentiment de solidaritate că lumea, bistriţenii, reverberează la durerea, la suferinţa noastră, şi în viitor, chiar dacă noi nu vom mai exista în corpul social al poporului român, având în vedere numărul mic al evreilor din România, după noi vor rămâne sinagogile, monumentele dedicate Holocaustului, cultura evreiască şi cimitirele cu precădere, 73 în judeţul nostru, ceea ce reprezintă o zestre materială şi culturală”.
  La monumentul din marmură neagră din faţa Sinagogii, ridicat pentru a aminti de atrocităţile săvârşite de maşinăria nazistă a războiului şi a morţii, au fost depuse coroane de flori. 

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close