Nazistul Friedrich Benesch, scos din Sinagogă de preşedintele Comunităţii Evreieşti, Fredi Deac

-A A +A

Nazistul Friedrich Benesch, scos din Sinagogă de preşedintele Comunităţii Evreieşti, Fredi Deac
foto: wikipedia
  Tensiunile abia pâlpâinde iscate la Sinagogă duminică, din cauza unei anunţate conferinţe dedicate nazistului Friedrich Benesch, s-au intensificat luni, în cea de-a doua zi a simpozionului „Ce înseamnă goetheanismul pentru cultura Europei?”. După ce în seara precedentă şi-a exprimat dezaprobarea profesoara de limba germană Christine Kohler, care a protestat chiar în timpul concertului ce a deschis simpozionul, luni preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bistriţa, Fredi Deac, nu a fost de acord ca Sinagoga să găzduiască discuţiile pe tema „Friedrich Benesch - Un contemporan al secolului XX”, de Michael Debus. Lesne de înţeles, s-a considerat că este nepotrivită organizarea într-o sinagogă a unei conferinţe dedicate unui fost nazist.
  Prin urmare, conferinţa, programată între orele 9.00 – 10.45, a fost mutată la hotelul „Coroana de Aur”. Autorul acesteia, Michael Debus, a studiat matematica, fizica, filosofia şi, după o pregătire teologică, a devenit preot al Comunităţii Creştinilor din parohia Stuttgart. Acesta a făcut o amplă prezentare a antropozofiei şi a dezvoltării ei, cu trimiteri la filozofia greacă, la evanghelii şi altele, amintind des puncte de vedere ale lui Benesch. Este în afară de îndoială admiraţia arătată de Debus pentru învăţătura liderului nazist, invocat ca un mare îndrumător spiritual, fiind citat mai des chiar decât Rudolf Steiner, părintele antropozofiei (DEX = Cale de cunoaștere a lumii și a omului care abordează și dimensiunile spirituale ale acestora; Doctrină religioasă care înlocuiește pe Dumnezeu cu omul conceput ca esenţă divină, accesibilă numai iniţiaţilor). Pentru auditorul creştin, conferinţa a părut compozită, un amestec luând izolat texte din Biblie doar ca pretext pentru dezvoltările proprii, pentru conturarea unei ştiinţe spirituale. Niciodată nu s-a amintit ce zicea Iisus: „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa”, ci au fost invocate întrebări precum: Ce culoare aveau ochii lui Iisus?, Ce formă nasul? Etc. Conferinţa a fost urmată de seminarul „Are Rǎul o misiune pe lume?”, o dezbatere cu 12 participanţi, în cadrul căreia s-a răspuns la întrebări.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Conferinta "Friedrich Benesch- un contemporan al secolului XX" programata la Sinagoga tocmai de ziua Holocaustului, poate fi o gafa sau un gest ostentativ. Eventual daca era programata altadata si la Centrul Cultural German (Casa Argintarului), probabil ar fi trecut neobservata.
  Friedrich Benesch (1907 - 1991) s-a născut la Reghin şi a studiat teologia şi ştiinţele naturii la Cluj şi Halle (Germania). A fost preot evanghelic şi, după al Doilea Război Mondial, preot al Comunităţii Creştinilor din Germania. A predat la Seminarul de preoţi de la Stuttgart, pe care l-a condus vreme îndelungată. Conferenţiar foarte apreciat şi autor de cărţi, a abordat probleme ale ştiinţelor naturii şi din perspectivele ştiinţei spiritului. Este cunoscut pentru studiile sale de christologie.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close