Protest antinazist la Sinagogă

-A A +A

Protest antinazist la Sinagogă
Simpozionul „Ce înseamnă goetheanismul pentru cultura Europei?” a început la Sinagogă, duminică, la ora 19.00, cu concertul cameral „Inspiraţie romantică”, în cadrul căruia au cântat Mariusz Monczak (vioară), Nadia Monczak (vioară și violă), Steven Massicotte (pian) și Claudiu Hontilă (vioară), în faţa unui public interesat, care a primit foarte bine prestaţia artiștilor. Însă odată cu concertul, era în desfăşurare, inedit, şi un protest antinazist împotriva lui Friedrich Benesch (1907-1991), trecut în programul simpozionului și urmând a fi omagiat luni. Christine Kohler, profesoară de limba germană la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, este cea care a protestat împotriva includerii în program a lui Friedrich Benesch, sas din Reghin, nazist, conducătorul adjunct regional al Uniunii Naţionale a Germanilor din Ungaria, „răspunzător, alături de alţii, de deportarea la Auschwitz a evreilor din zonă; i-a dislocat pe sașii din Transilvania de Nord în 1944 prin marea migraţie”, după cum scria în materialul distribuit de Christine Kohler, în care se mai precizează că „a făcut până în 1944 carieră ca naţional-socialist în Ardealul de Nord; este răspunzător, pe lângă alţii, în calitate de conducător regional, de ghetourile evreiești din Reghin și Bistriţa”. Despre nefasta activitate a făcut precizări clarificatoare preotul paroh evanghelic Johann Dieter Krauss, și sfinţia sa mirat de alăturarea „liderului regional nazist” la sărbătoarea lui Goethe.
Protest antinazist la Sinagogă
  Concertul a fost urmat, între orele 20.00 – 21.30, de conferinţa rostită de Sorin Antohi „Ce înseamnă România? Care era/este locul sașilor transilvăneni în cadrul ei?”.

   

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Avand in vedere ca evreii au făcut parte din naţiunea română mai bine de trei secole cunoasterea istoriei comunităţii evreieşti de pe teritoriul românesc, este o necesitate . Ignoranta poate naste monstri. Mai sunt oameni care poartă chiar şi azi sâmburele antisemitismului, după mai bine de 70 de ani de la tragedia Holocaustului. Din pacate ignoranta se manifesta si in cazul unor indivizi cu pretentii intelectuale, asa cum s-a intamplat cu Dan Sova care in uma cu cativa ani a declarat pe un post de televiziune urmatoarele ineptii cu tenta antisemita: „pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu”, ceea ce a determinat reactii de consternare in multe cancelarii din intreaga lume. Nici in cazul unor incidente nedorite precum cel petrecut la sinagoga lucrurile nu se rezolva cu scuze sau cu pareri de rau. Pentru a pune capat ignorantei ar fi bine ca si la Bistrita unde a existat o importanta comunitate evreiasca sa fie deschis un mic muzeu poate chiar sub forma unei expozitii la Sinagoga , care sa aduca marturii legate de deportarea evreilor din Bistrita si de Holocaust.

  imaginea utilizatorului bistritean

  Oare primarul Cretu ce zice ?

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Gata ma. Nu sunteti singurele victime ale razboaielor. Nu mai cersiti atata. Nu degeaba ati fost izgoniti din toate locurile in decursul istoriei. Nu mai spalati mintile copiiilor.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Economic

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close