|

CNAS: Din 9,1 milioane asiguraţi, circa 440.000 au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică

-A A +A

CNAS: Din 9,1 milioane asiguraţi, circa 440.000 au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică
Aproximativ 440.000 de persoane au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Conform studiilor sociologice, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ. Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 — sub 5 la sută — au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Printre cele 14 programe naţionale de sănătate curative derulate de CNAS se numără și cele care ţintesc sănătatea mintală și anumite boli neurologice, dar și alte afecţiuni care, netratate, pot avea consecinţe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CNAS cu prilejul „Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale”.
CNAS afirmă că a diversificat foarte mult programele naţionale, a crescut nivelul finanţării acestora. Reprezentanţii Casei de sănătate susţin că își propun ca în colaborare cu profesioniștii din domeniu să perfecţioneze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării și tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice și de comportament.
Solidari cu pacienţii cu afecţiuni mintale, considerăm că multe din aceste afecţiuni pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate și tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniștilor din domeniu, dar și al societăţii”, susţine aceeași sursă.
„Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale” (10 octombrie) este dedicată educaţiei, la nivel global, în privinţa tulburărilor psihice și de comportament, precum și combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecţiuni mintale. Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilităţi. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase.
Un recent studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează la 1.000 miliarde USD pierderile economice la nivel global, produse prin scăderea productivităţii din cauza depresiei și tulburărilor anxioase”, afirmă CNAS.

Agerpres

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close