Domnica Dologa, la 30 de ani de carieră muzicală

* „Trebuie să păstrăm cântul și costumul așa cum le-am primit” *

-A A +A

Domnica Dologa, la 30 de ani de carieră muzicală
foto: Facebook
Domnica Dologa s-a născut în comuna Telciu, pe Valea Fiadului, la poalele Ţibleșului, unde a şi copilărit, alături de surori. Astăzi este una dintre cele mai apreciate interprete de muzică populară și romanţe din ţară.


Aţi început să cântaţi din copilărie, cum se spune, cântaţi dintotdeauna?
Se poate spune că da, toţi copiii cântă, dar drumul meu spre o carieră muzicală s-a „blocat” în mentalitatea tradiţională din familie că nimeni nu a mai fost cântăreţ dintre ai noștri.

Reluăm, unde aţi cântat întâia dată?
Aflându-se că-mi place să cânt, am fost chemată în echipa artistică a întreprinderii de textile din Năsăud, unde lucram. Acolo a fost prima activitate artistică pe care am desfășurat-o, apoi am trecut la Ansamblul Cununa de pe Someș, echivalentul ansamblurilor profesioniste de astăzi. Acolo am lucrat cu o artistă de rar profesionalism, Elvira Botoș, de la care am avut foarte multe de învăţat de-a lungul mai multor ani în care am făcut pași pe scara profesionalizării.

Care sunt artiștii care v-au impresionat și modelat formarea?
Am învăţat din toată muzica pe care am ascultat-o și de la artiștii pe care i-am văzut pe scenă. Am admirat-o, și am preluat melodii de la ea, pe Maria Peter, de asemenea, o preţuiesc foarte mult pe Valeria Peter Predescu, pe Maria Butaciu și alţi artiști din zona Năsăudului.

În prezent cântaţi la Ansamblul Profesionist „Dor Românesc”...
Da, am intrat prin concurs la „Dor Românesc”, un ansamblu apreciat în toată ţara, cu artiști dedicaţi cântului popular.

Sunteţi cunoscută ca artistă preocupată de cântul popular și costumul tradiţional autentic. Cum aţi ajuns la această opţiune?
Cântecul popular și costumul vin din zestrea poporului nostru, din vechime, și nu putem să intervenim cu schimbări după mode repede schimbătoare. Trebuie să păstrăm cântul și costumul așa cum le-am primit. Eu m-am ocupat de culegerea cântecelor din zona Năsăudului, caut continuu și nu vreau să uzez de „modernizarea” de care se abuzează...

Sunteţi cunoscută și ca valoroasă interpretă de romanţe. Ce reprezintă această latură a exprimării artistei Domnica Dologa?
În 1998 am obţinut Marele Premiu al concursului naţional „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, cu melodia „Ce știţi voi?”, de Paraschiv Oprea. Este, această interpretare a romanţelor, o parte dificilă, solicitantă a activităţii noastre, însă frumoasă.

Câte albume aţi imprimat și la ce lucraţi în prezent?
Am imprimat șapte albume și în prezent sunt într-o pauză, nu mă grăbesc. Lucrez foarte mult pentru fiecare înregistrare, îmi place să stăruiesc, să iasă lucrurile bine.

Ce v-a ajutat să ajungeţi la acest nivel?
Talentul și persuasiunea, stăruinţa, dorinţa de a reuși, în ciuda marilor emoţii pe care le am înainte de intrarea în scenă.

Aveţi programat, joi, concertul ce marchează 30 de ani de carieră. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această sărbătoare?
Este o recunoaștere a străduinţelor mele pe tărâmul cântului popular și mă bucură foarte mult. Este cel mai important lucru din viaţa mea.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.8 steluţe (5 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close