|

Bicicliști, mopediști și căruţași din 5 localităţi bistriţene abordaţi de poliţişti pentru discuţii

-A A +A

Bicicliști, mopediști și căruţași din 5 localităţi bistriţene abordaţi de poliţişti pentru discuţii
  Marţi, 10 octombrie a.c., au avut loc primele activităţi preventive din cadrul proiectului de prevenire, informare și conștientizare a bicicliștilor, mopediștilor și căruţașilor.

  În vederea creșterii gradului de siguranţă rutieră și reducerea accidentelor de circulaţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, a demarat un proiect de informare și conștientizare adaptat următoarelor categorii de participanţi la trafic: bicicliști, mopediști și căruţași. Pentru început, proiectul este implementat în cinci localităţi pilot din judeţ: Bistriţa, Năsăud, Feldru, Jelna și Livezile. Ulterior, acesta va fi extins și în celelalte localităţi din judeţ, atât în mediul rural, cât și în cel urban.
  În cadrul acestei campanii de informare au fost concepute peste 500 de broșuri, care cuprind regulile de circulaţie pe care trebuie să le cunoască și să le respecte aceste categorii de participanţi la trafic. Broșurile vor fi înmâne personal, în cadrul unor acţiuni stradale organizate de poliţiștii de la Rutieră și Ordine Publică din cele cinci localităţi pilot. De asemenea, pentru a fi vizibili în trafic, în această perioadă vor fi distribuite sute de veste și banderole reflectorizante. Suplimentar, pentru localităţile din mediul rural participante la acest proiect vor fi disonibile, la posturile de poliţie, fiole alcooltest, destinate testării căruţașilor și bicicliștilor depistaţi în trafic. Pentru copii, care reprezintă o categorie vulnerabilă de participanţi la trafic, sunt concepute lecţii teoretice și practice de educaţie rutieră, cu accent pe cunoașterea regulilor de circulaţie pentru bicicliști, care vor fi recompensate cu materiale menite să-i protejeze, să-i facă vizibili în trafic, să-i responsabilizeze.
  Marţi, 10 octombrie a.c., în toate cele cinci localităţi participante au avut loc primele acţiuni și sesiuni de informare. Nu întâmplător a fost aleasă această zi, marţea fiind ziua cu cele mai multe accidente în care sunt implicate cele trei categorii de participanţi la trafic, în judeţul nostru. Astfel, în prima zi de implementare efectivă a proiectului, poliţiștii de rutieră, de la secţii și posturile de poliţie le-au explicat oamenilor regulile de circulaţie, le-au înmânat veste, i-au testat cu fiole alcooltest, unde a fost cazul, și le-au dăruit broșuri care cuprind regulile de circulaţie, pedepsele pentru încălcarea lor și recomandări, atât preventive, cât și în caz de accident.
  ***
  Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cadrul raportului „European Facts and Global Status Report on Road Safety 2013”, a stabilit că pietonii, alături de biciclişti şi utilizatorii de vehicule motorizate cu două sau trei roţi, sunt categorii vulnerabile de participanţi la trafic, aceştia reprezentând 43 la sută dintre persoanele care mor în accidente rutiere.

  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud

   

  Votează acum!

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close