|

Dragnea contra Tudose, PSD contra SRI

-A A +A

Dragnea contra Tudose, PSD contra SRI
Nu știu dacă pe alţii îi distrează tonul mieros și nevinovat al lui Liviu Dragnea. Pe măsură ce zilele trec și iniţiativele sale sunt jumulite și făcute praf, omul devine tot mai mieros, mai cuminte. Ba că n-a zis, ba că nu știe, ba că nu el, ci Tăriceanu. Parcă mustaţa i s-a rărit și curge mai mătăsos. Se vede pe figura sa că lucrurile nu-i prea ies și că se poticnește în toate, de parcă s-ar chinui să urce pe un munte de unt bătut de soare. Dacă ar fi vulpoi, Dragnea ar arăta cu blana binișor jumulită și cu o coadă proporţional scurtată. Adevărul este că toată suflarea îl toacă fără milă. Și ai lui, și ai americanilor. Și internaţionaliștii lui Brucan de la Revista 22, și SRI-ul. Ba, și aliaţii săi de la ALDE încep să strâmbe din nas. N-au chef să se scufunde cu un marinar de Bărăgan care se pierde în prima porumbiște.
Dacă ne așezăm în poziţia de oameni bănuitori, ar trebui să ne gândim că agăţarea celor trei miniștri este o frumoasă creaţie strategică pentru a-i oferi premierului monosilabic argumente suficiente pentru a scăpa de Sevil Shhaideh și de Rovana Plumb din Guvern. Abia acum se vede bine că Mihai Tudose este omul PSD-ului, tot așa cum Klaus Iohannis este omul Republicii Malgașe. Adică de nici un fel. Iohannis și Hellvig au jucat destul de abil și i-au plasat lui Dragnea un om de sprijin cu valoarea unui pietroi de picior. De când Guvernul a fost preluat de Mihai Tudose, vulpoiul a pierdut din viteză și din viclenie. Chiar și din curaj. Mai ieri-alaltăieri era ameninţător la adresa lui Iohannis și-i promitea că îl va întâlni în altă parte dacă nu acceptă propunerile sale. După alegeri, Dragnea era vânjos și ameninţător. Acum este plouat și îngăduitor. Nu-i exclus să fi înţeles că îl așteaptă un nu prea fericit final de an.
Transformarea lui Liviu Dragnea din leu în vulpoi blegos este rezultatul unor eforturi prelungi și orchestrate. A fost tocat mărunt la credibilitate, a fost debilizat în mod programatic, a fost lucrat din toate părţile, de la Rise Project la SRI și DNA. Adevărul este că PSD-ul a rămas fără alianţe strategice. Nu știu dacă mai poate pretinde că se sprijină pe forţe din Moldova și din Gruzia, căci pe partea de Vest a Europei nu poate încerca nici să meargă într-o excursie. De la Washington la Bruxelles și București, Liviu Dragnea nu mai are la ce ușă să bată. Și nici oameni la care să se plângă.
Mi-au plăcut figurile celor doi pesediști de la scurta conferinţă de presă ţinută după întâlnirea de la PSD. Dragnea – alb ca varul și cărunt și pe dinafară, și pe dinăuntru. Tudose arăta ca un bivol vlăguit de trasul carului prin mlaștină, cu o faţă crestată de tăieturi și riduri. Dintr-odată, șanţurile de pe faţa lui s-au adâncit cât latul unei cozi de furculiţă. Mi-e clar că relaţia PSD-ului cu Guvernul înseamnă probleme între partid, adică Dragnea, și Guvern, adică Tudose, SRI, Iohannis și cine o mai fi în această schelă de putere. Întâlnirea le-a căzut prost amândurora. Și ea ne spune că nici unul nu are de ce să râdă, pentru simplul fapt că nu mai are pe unde scoate cămașa. Monosilabicul nostru premier interjecţional arăta chiar dărâmat de o discuţie care îi va fi relevat fundătura în care se află.
Geaba a zis Dragnea că „e o întâlnire, ne mai întâlnim din când în când, membrii de partid”. După felul plouat și jumulit în care arătau cei doi, ne este foarte clar că s-au înfruntat și că nu s-au înţeles.
Ceea ce ne arată că între cei doi este o baricadă care nu poate fi trecută. Și că pe zi ce trece relaţia se deteriorează și nu mai poate fi salvată.
Mincinos ca și Victor Ponta, Liviu Dragnea a spus înainte de întâlnire că totul este ca în povești. Dar nu în cele de dragoste, ci mai mult ca în cele de groază.
Relaţia e la fel ca la început, ca atunci când l-am propus. Eu vreau să pun în practică programul de guvernare, cu actualul premier. Zic să fim mai calmi, eu sunt destul de relaxat”, a spus Dragnea, crezând că apelul său la programul de guvernare mai poate prosti pe cineva.
Cât privește calmul și relaxarea sa de conducător de partid, el nu pricepe că toţi caii i se îneacă exact înaintea bătăliei hotărâtoare.
Războiul dintre Dragnea și Tudose nu este decât prelungirea unei jupuiri politice, dirijată de Klaus Iohannis și de susţinătorii săi din ţară și din străinătate. Din păcate, abia acum se vede bine că Liviu Dragnea nu este un mare jucător de mize mari, ci doar un sforar politic cu resurse limitate de actorie.

Cornel Nistorescu

Material preluat din Cotidianul.

 

Aprecierea dvs: - Media: 1 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close