Elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 l-au comemorat pe Andrei Mureşanu

-A A +A

Elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 l-au comemorat pe Andrei Mureşanu
  La Casa Memorială „Andrei Mureşanu”, filială a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, au avut loc joi, începând cu ora 12.00, activităţi menite să se constituie într-o comemorarea a poetului redeşteptării naţionale, la 154 de ani de la trecerea la cele veșnice. Protagoniștii evenimentului au fost elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 din Bistriţa, din clasele a VI-a A, B şi C, însoţiţi de profesorii Sanda Șofran, Teodora Uilean şi Paul Vulpean, care au vizionat, în Power Point, documente referitoare la viaţa şi creaţia poetului Andrei Mureşanu. Cei prezenţi au urmărit în continuare un recital de poezie din opera lui Andrei Mureșanu, în interpretarea actorului Cristian Alexandrescu, iar dintre elevi, Angela Frișan a recitat cu talent poezia „Omul frumos”. Bibliotecarii Angela Costin, David Dorian și Camil Hosu au amenajat pentru elevi și pentru alţi vizitatori o miniexpoziţie de carte cu mai multe ediţii ale operei lui Andrei Mureșanu.
  După cum se cunoaște, Andrei Mureșanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, la Bistriţa, și a studiat filozofia și teologia, la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Brașov. A fost poet și revoluţionar, publicând poezii în revista „Foaie pentru minte, inimă și literatură”. S-a numărat printre conducătorii Revoluţiei din 1848, ca membru în delegaţia Brașovului la Adunarea de la Blaj. Poezia sa „Un răsunet”, scrisă la Brașov, a devenit imnul revoluţionar „Deșteaptă-te, române!” (pe melodia unui vechi imn religios, „Din sânul maicii mele”), iar mai târziu, Imnul de Stat al României. După Revoluţia de la 1848, Mureșanu a lucrat ca traducător la Sibiu și a publicat în revista „Telegraful Român”. Având sănătatea precară, poetul s-a mutat la cele veșnice în 1863.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close