|

Guvernul a aprobat înfiinţarea Avocatului Copilului

-A A +A

Guvernul a aprobat înfiinţarea Avocatului Copilului
Guvernul a aprobat înfiinţarea Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituţiei Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecţia drepturilor copilului, se arată într-un comunicat al Executivului remis miercuri Agerpres.
Potrivit sursei citate, Executivul a adoptat, în ședinţa de miercuri, un proiect de lege care modifică și completează Legea 35/1997 privind organizarea și funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului și care dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.
Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap”, se spune în comunicat.
Guvernul precizează că noua structură va putea primi și soluţiona plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora faţă de instituţii publice din domeniul sănătăţii, educaţiei și protecţiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituţiile publice reclamate. În plus, acesta va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă drepturile copilului.
Actul normativ prevede înfiinţarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului, se mai spune în comunicat.
Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respectă recomandarea de ţară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, având în vedere că instituţia Avocatului Poporului este organizată și funcţionează în conformitate cu Principiile de la Paris, conform cărora statele membre sunt încurajate să creeze sau să consolideze instituţiile naţionale, cărora să le confere un mandat cât mai amplu posibil în promovarea și protecţia drepturilor omului”, se arată în comunicat.

Agerpres

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close