|

Specialiști: 3% din populaţia României suferă de boli inflamatorii reumatice

-A A +A

Specialiști: 3% din populaţia României suferă de boli inflamatorii reumatice
Afecţiunile reumatice sunt prezente și în rândul populaţiei active, tineri și copii, 3 la sută din populaţia României suferind de boli inflamatorii reumatice, potrivit unui comunicat de presă transmis de mai multe organizaţii de profil, cu prilejul „Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor”. Conform sursei citate, în România există aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.
Deși la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri și chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, în România existând peste 600.000 de persoane (3 la sută din populaţie) ce prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică. (...) Totodată, frecvenţa acestor afecţiuni în rândul tinerilor și populaţiei active reprezintă un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletice afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absenţele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populaţiei generale”, se precizează în comunicat.
Cu prilejul „Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor”, Liga Română contra Reumatismului, în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie și Societatea Română de Reumatologie Pediatrică, atrag atenţia asupra importanţei diagnosticării precoce în cazul afecţiunilor reumatice. De multe ori, spun specialiștii, lipsa de informare și întârzierea cu care pacienţii se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta calitatea vieţii pacienţilor, activităţile de zi cu zi, dar și abilităţile lor fizice.
„Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani și se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii și trezește bolnavul din somn, este însoţită de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute. În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabilește diagnosticul corect poate ajunge și la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. (...) De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie și la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă”, se arată în comunicat.

Agerpres

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Cititor din Bistrita

Mereti ma , ca in Transilvania peste 30% sufera de reumatism si inca degenrativ...

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Economic

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close