Unirea Republicii Moldova cu România susținută în fața jurnaliștilor de limba rusă

„O discuție la cuțit” cu Traian Băsescu

-A A +A

„O discuție la cuțit” cu Traian Băsescu
Captură foto: privesc.eu
 Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avut joi, la Chișinău, o întâlnire cu ziariștii de limba rusă din Republica Moldova. Desfășurat pe parcursul unei ore și jumătate, evenimentul s-a derulat în cadrul clubului de presă „Rezonanța Socială”, și a fost moderat de jurnalistul Artur Efremov. Apreciat ca „o discuție la cuțit”, prin franchețea și modul tranșant în care a fost abordată tema unionismului, dialogul a captat nu doar interesul presei de limbă rusă, ci și al jurnaliștilor de limba română de dincolo de Prut, care au avut prilejul să dialogheze direct cu fostul președinte.

 „Sunt Traian Băsescu care nu vrea nimic de la dumneavoastră decât să vă explic, cetățenilor din R. Moldova, că soluția corectă pentru a avea o perspectivă de prosperitate și o garanție de securitate este reunificarea țării – Unirea Republicii Moldova cu România. Acesta este obiectivul”, a declarat ex-președintele României, citat de deschide.md, răspunzând uneia dintre primele întrebări care i-au fost adresate.

„O discuție la cuțit” cu Traian Băsescu (VIDEO)
Este pentru prima dată când un politician român de cel mai înalt nivel a dat curs unei astfel de invitații la dialog a jurnaliștilor de limba rusă din Republica Moldova, fapt constatat chiar de către organizatorii conferinței. Dialogul s-a axat pe mai multe subiecte, care au vizat clasa politică din Moldova, viitorul regiunii transnistrene în procesul de reunificare a Moldovei cu România, eventuala reacție a Uniunii Europene la decizia celor două state de a elimina frontiera de pe Prut, dar și experiența deloc ușoară a României în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

 „UE nu va refuza decizia politică a două state. Niciodată România, dacă ar vrea de capul ei, n-ar reuși să se unească cu Republica Moldova. Dacă cele două state, prin negociere și decizie politică vor decide să facă unirea, nimeni nu-i va putea împiedica, dintr-un motiv simplu, pentru că în Europa s-a creat un precedent care se numește Germania”, a explicat ex-președintele României.

Cu privire la sensul demersului său politic din Republica Moldova, în calitate de fost președinte al României, dar și de președinte de onoare al recent înființatului Partid al Unității Naționale (PUN), Traian Băsescu a ținut să reamintească coerența politicii României de apropiere față de Moldova de dincolo de Prut pe parcursul mandatelor sale.

„Cetățenii din stânga Prutului au origini românești. Orice țară-mamă are obligația față de o minoritate care fără voia ei a fost scoasă din teritoriul național, a fost scoasă din națiunea română fără să o întrebe nimeni. Nu există români care să fi fost întrebați dacă vor să devină cetățeni ai Uniunii Sovietice… Noi am încercat să ajutăm Republica Moldova. Cel puțin în mandatul meu, România a avut o politică coerentă de a se apropia de Republica Moldova și de a-și redobândi credibilitatea în fața cetățenii ei”, a declarat ex-președintele României.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.7 steluţe (12 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close