Minciuna, ca mijloc de manipulare

-A A +A

Minciuna, ca mijloc de manipulare
Da, da, așa se conduc treburile ţării, cu morgă, cu priviri ferme, dar și cu bezele. Apropo, aţi observat cum parlamentari, miniștri și șefii de la Guvern, Camera Deputaţilor, Senat salută fluturându-și palmele de la cot, ca copiii din trăsurici: pa, pa, pusi... mmmua, te pup... Urmează (de atâta gramatică îngurgitată, era să scriu din greșeala erorii: urmează apoi pe urmă...), zâmbetul artistic, de scenă, al protagonistului acelui moment și toţi de la presă prezenţi se declară mulţumiţi cu imaginile „luate”, ba, ce zic, „cu imaginile surprinse”, pe care seara, în timpul șăurilor TV, le repetă la nesfârșit pe posturi pentru „tâmpizarea” telespectatorilor până la tehuire. Da, da...
Așadar, după chemarea la DNA a ministreselor Rovana Plumb și Sevil Șaide (pardon, Shhaideh!), la ieșirea din sinistrul imobil, care a trimis, totuși, la mititica câteva nume sonore din panoul politic și panoul administrativ ale ţării, la ieșire, fiecare doamnă a declarat că nu e vinovată, nici gând de vinovăţie, că ele muncesc cu devotament și că nu-și vor da demisiile. Astea au fost în primele două zile, acum vreo trei săptămâni. Recent, după noaptea cuţitelor de carton din interiorul CEx al PSD, la sediul PSD din Kiseleff, București, primul ministru Mihai Tudose a declarat că doamnele ministrese pomenite încă din prima zi și-au prezentat demisiile, chiar la dânsul în Cabinet, însă dumnealui, „bobocul republican” cu alură de revoluţionar, le-a respins demisiile cu un aer categoric, ca și cum le-ar fi spus: Și pe la mine să nu mai treceţi cu chichiţe din astea!
Cine minte?
În altă zi, pe care am și uitat-o, Călin Popescu Tăriceanu, zis Răzgândeanu (așa l-a botezat Victor Ponta acum vreo nouă ani), prefăcându-se foarte ocupat – de nu-și mai vede, nu știu ce nu-și vede! – a declarat, derutat cum este, că nu s-au scumpit carburanţii, nici vorbă, că este o aparenţă, că șoferii din România sunt niște incitatori la răzmeriţă, că de vină ar fi benzinarii, fiindcă ei practică preţuri după cum îi taie capul.
Cine minte? Deoarece, în real, benzina s-a scumpit în două tranșe, nu cu mult pe hârtie, cu câţiva bănișori, însă la pompă preţurile au ajuns să fie mai mari decât în alte ţări din Europa!
Ei, cam aici se învârt lucrurile mari, din Parlament și din Guvern, din care pricini unii bășcălioși, din elita literaturii și a emisiunilor distractive de televiziune, numesc în diferite împrejurări România „românica”, da, românica, termen ţigănizat - pe care, sper, Academia Română nu-l va accepta, ca peiorativ, în dicţionarele limbii române! Da, da, mai întâi am citit scârboasa formulare în cartea „Frumoasele străine”, de Mircea Cărtărescu, da, scriitorul român care tot visează că va primi Premiul Nobel pentru Literatură și Batjocorirea României! Dacă Mircea Cărtărescu va mai „miștocării” România în vreo împrejurare sau alta, atunci, cu siguranţă, va fi laureat al acestui premiu prestigios. Iar cu termenul „românica” l-a auzit la televizor pe Adrian Enache... Încet, pe nesimţite, „termenul” jignitor va face priză... Nu glumesc!
Paralel cu mersul treburilor politice din România, se urmărește cu strășnicie de către anumite cercuri culturale din București scoaterea din literatura română a poemului comic „Ţiganiada”, de Ion Budai Deleanu, şi a numelui localităţii Jidoviţa din romanul „Ion”, de Liviu Rebreanu (deoarece evreii se simt „jicniţi”, ca să vezi minune!). De același calibru cultural este indicaţia, de la nu știu ce organism primită, ca „Române”, din vechea denumire Căile Ferate Române, să fie ștearsă, dacă nu deja obedienţii de la această companie au și aplicat-o...
Ei, acum cine minte?
Cine răspunde la atitudinile anti-naţionaliste din România? Căci a fi naţionalist este considerată o atitudine criminală, care aduce prejudicii imaginii altor popoare. De pildă, ungurii afirmă despre români că sunt naţionaliști. Evreii afirmă pe toate canalele despre români că ar fi naţionalişti... Dar afirmaţia lui Viktor Orban că viitorul limbii maghiare este în întregul Bazin Carpatic, asta cum e? Asta nu e atitudine naţionalistă propagată de la Budapesta? Dar războaiele din Orientul Apropiat nu sunt atitudine naţionalistă a evreilor?
Să mai dau exemple? Nu cred că dorește cineva. Și nici eu nu doresc!

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close